De Iacopo Scaramuzzi

Papa Francisc l-a primit pe Mark Zuckerberg, fondator, presedinte si administrator delegat al Facebook.
"Sfântul Parinte – a anuntat directorul Salii de Presa a Sfântului Scaun, Greg Burke – l-a primit astazi (29 august 2016) pe Mark Zuckerberg, fondator si CEO al Facebook, care era însotit de sotia Priscilla Chan. Au vorbit despre modul de a folosi tehnologiile de comunicare pentru a alina saracia, a încuraja o cultura a întâlnirii si a face sa ajunga un mesaj de speranta, în special la persoanele mai napastuite".
Conducatorul cunoscutului social network, în vârsta de 32 de ani, aflat în Italia pentru a participa la casatoria numarului unu de la Spotify, Daniel Ek, ieri pe lacul Como, si astazi la Roma pentru o întâlnire la universitatea Luiss si în întâlnire cu premierul Matteo Renzi la Palatul Chigi, a urat bun-venit pontifului, în urma cu cinci luni, când papa tocmai deschisese un account pe Instagram:"Bun venit în Instagram, papa Francisc!", a scris el pe Facebook. "Nu conteaza ce credinta se practica, putem fi cu totii inspirati de umilinta si de compasiunea papei Francisc. Abia astept sa-l urmaresc pe papa – si sa-l vad continuând sa împartaseasca mesajul sau de milostivire, egalitate si dreptate în lume".
Jorge Mario Bergoglio nu este personal un utilizator împatimit al computerului ("Sunt un dezastru… ce rusine!", a destainuit el. "Soy un tronco… Que verguenza!"). Papa nu este prezent pe Facebook. Totusi, în afara de Instagram, cele noua account-uri Twitter în tot atâtea limbi au depasit recent 30 de milioane de follower. Papa a folosit de mai multe ori si platforma digitala de la Google, Hangouts, pentru a chatt-a în direct cu studenti din toata lumea în cadrul proiectului educativ promovat de fundatia Scholas Occurentes.
La 15 ianuarie, papa Francisc a primit în audienta, în forma strict privata, pe Eric Schmidt, executive chairman si fost ceo de la Google, însotit de Jared Cohen, conducator de la Google Ideas. Dupa câteva zile, la 22 ianuarie, Francisc l-a primit în audienta pe Timothy (Tim) Cook, administrator delegat de la Apple. În noiembrie 2014, papa a salutat-o, dupa o audienta generala, Melinda Gates, sotia inventatorului lui Microsoft Bill Gates si animator împreuna cu el al fundatiei lor filantropice. Si Zuckerberg este angajat în activitati educative si filantropice.
În recenta constitutie apostolica Vultum Dei quaerere (Cautarea fetei lui Dumnezeu) despre viata contemplativa feminina papa le invita pe surori, îndeosebi pe calugaritele de claustrare, la un "discernamânt prudent" în folosirea web-ului: "În societatea noastra – a scris papa Francisc -, cultura digitala influenteaza în mod decisiv în formarea gândirii si în modul de raportare cu lumea si, îndeosebi, cu persoanele. Acest climat cultural nu lasa imune comunitatile contemplative. Desigur aceste mijloace pot sa fie instrumente utile pentru formare si comunicare, dar va îndemn la un discernamânt prudent pentru ca sa fie în slujba formarii la viata contemplativa si a comunicarilor necesare, si nu ocazie de disipare sau de evadare din viata fraterna în comunitate, nici dauna pentru vocatia voastra, nici piedica pentru viata voastra în întregime dedicata contemplatiei".
Ideea pe care o are papa despre social network, mai în general, conjuga discernamântul atent cu o conceptie pozitiva: "Si e-mail, sms, retelele sociale, chat pot sa fie forme de comunicare pe deplin umane", a scris în ultimul mesaj pentru Ziua Mondiala a Comunicatiilor, la 24 ianuarie: "Nu tehnologia determina daca este sau nu comunicarea autentica, ci inima omului si capacitatea sa de a folosi bine mijloacele pe care le are la dispozitie. Retelele sociale sunt capabile sa favorizeze relatiile si sa promoveze binele societatii, dar pot si sa conduca la o ulterioara polarizare si diviziune între persoane si grupuri. Mediul digital este o piata, un loc de întâlnire, unde se poate mângâia sau rani, sa se aiba o discutie profitabila sau un linsaj moral. Ma rog ca Anul Jubiliar trait în milostivire «sa ne faca mai deschisi la dialog pentru a ne cunoaste si a ne întelege mai bine; sa elimine orice forma de închidere si de dispret si sa elimine orice forma de violenta si de discriminare». Si în retea se construieste o adevarata cetatenie. Accesul la retelele digitale comporta o responsabilitate fata de celalalt, pe care nu-l vedem dar este real, are demnitatea sa care trebuie respectata. Reteaua poate sa fie bine folosita pentru a face sa creasca o societate sanatoasa si deschisa la împartasire". În mesajul scris pentru aceeasi ocazie în 2014, papa a scris: "Internetul poate sa ofere posibilitati mai mari de întâlnire si de solidaritate între toti, si acesta este un lucru bun, este un dar al lui Dumnezeu".

Sursa:http://www.ercis.ro