Declaratia comuna a Sfântului Parinte Papa Francisc si a Catolicosului Karekin al II-lea al Întregii Armenii – Ecimiadzin, 26 iunie 2016

Astazi în Sfânta Ecimiadzin, centru spiritual al tuturor armenilor, noi, Papa Francisc si Karekin al II-lea, catholicosul tuturor armenilor, înaltam mintile noastre si inimile noastre multumindu-i Atotputernicului pentru apropierea continua si crescânda în credinta si în iubire între Biserica Apostolica Armeana si Biserica Catolica în marturia lor comuna adusa mesajului Evangheliei într-o lume sfâsiata de conflicte si doritoare de întarire si speranta. Laudam Preasfânta Treime, Tatal, Fiul si Duhul Sfânt, pentru ca ne-a permis sa venim în tinutul biblic al Araratului, care se ridica parca sa ne aminteasca faptul ca Dumnezeu va fi mereu ocrotirea si mântuirea noastra. Suntem bucurosi spiritual sa ne amintim ca în 2001, cu ocazia celei de-a 1700-a aniversari a proclamarii crestinismului ca religie a Armeniei, sfântul Ioan Paul al II-lea a vizitat Armenia si a fost martor al unei noi pagini a relatiilor calduroase si fraterne dintre Biserica Apostolica Armeana si Biserica Catolica. Suntem recunoscatori ca am avut harul de a fi împreuna într-o solemna liturgie în bazilica „Sfântul Petru” la Roma la 12 aprilie 2015, în care ne-am angajat sa ne opunem oricarei forme de discriminare si violenta si am comemorat victimele a ceea ce Declaratia Comuna a Sanctitatii Sale Ioan Paul al II-lea si a Sanctitatii Sale Karekin al II-lea a mentionat-o ca „exterminarea unui milion si jumatate de crestini armeni, care în general este definit ca primul genocid din secolul al XX-lea” (27 septembrie 2001).
Îl laudam pe Domnul pentru faptul ca astazi credinta crestina este din nou o realitate vibranta în Armenia si ca Biserica armeana duce înainte misiunea sa cu un spirit de colaborare fraterna între Biserici, sustinându-i pe credinciosi în construirea unei lumi de solidaritate, de dreptate si de pace.
Totusi, din pacate suntem martori ai unei imense tragedii care are loc în fata ochilor nostri: de nenumarate persoane nevinovate ucise, deportate sau constrânse la un exil dureros si nesigur de continue conflicte pe baza etnica, politica si religioasa în Orientul Mijlociu si în alte parti ale lumii. Rezulta ca minoritatile etnice si religioase au devenit obiectivul persecutiilor si tratamentelor crude, pâna acolo încât aceste suferinte din cauza apartenentei la o confesiune religioasa au devenit o realitate zilnica. Martirii apartin tuturor Bisericilor si suferinta lor constituie un „ecumenism al sângelui” care transcende diviziunile istorice dintre crestini, chemându-ne pe noi toti sa promovam unitatea vizibila a discipolilor lui Cristos. Împreuna ne rugam, prin mijlocirea sfintilor apostoli Petru si Paul, Tadeu si Bartolomeu, pentru o schimbare a inimii în toti cei care comit aceste crime si în cei care sunt în masura sa opreasca violenta. Imploram conducatorii natiunilor sa asculte cererea milioanelor de fiinte umane, care asteapta cu neliniste pace si dreptate în lume, care cer respectarea drepturilor atribuite lor de Dumnezeu, care au nevoie urgenta de pâine, nu de arme. Din pacate asistam la o prezentare a religiei si a valorilor religioase într-un mod fundamentalist, care este folosit pentru a justifica raspândirea urii, a discriminarii si a violentei. Justificarea acestor crime pe baza ideilor religioase este inacceptabila, pentru ca „Dumnezeu nu este un Dumnezeu al dezordinii, ci al pacii” (1Cor 14,33). În afara de asta, respectul fata de diferentele religioase este conditia necesara pentru convietuirea pasnica a diferitelor comunitati etnice si religioase. Tocmai pentru ca suntem crestini, suntem chemati sa cutam si sa dezvoltam cai de reconciliere si de pace. În aceasta privinta exprimam si speranta noastra pentru solutionarea pasnica a chestiunilor referitoare la Nagorno-Karabakh.
Amintindu-ne de ceea ce Isus i-a învatat pe discipolii sai când a spus: „am fost flamând si mi-ati dat sa manânc, am fost însetat si mi-ati dat sa beau, am fost strain si m-ati primit, gol si m-ati îmbracat, bolnav si m-ati vizitat, am fost în închisoare si ati venit la mine” (Mt 25,35-36), cerem credinciosilor din Bisericile noastre sa deschida inimile lor si mâinile lor la victimele razboiului si terorismului, la refugiati si la familiile lor. Este în joc însusi sensul umanitatii noastre, al solidaritatii, compasiunii si generozitatii noastre, care poate sa fie exprimat în mod corespunzator numai printr-o angajare imediata si practica de resurse. Recunoastem ca toate acestea au fost facute deja, dar reafirmam ca mult mai mult se cere din partea responsabililor politici si a comunitatii internationale cu scopul de a asigura dreptul tuturor de a trai în pace si siguranta, pentru a sustine statul de drept, pentru a ocroti minoritatile religioase si etnice, pentru a combate traficul si contrabanda de fiinte umane.
Secularizarea din ample sectoare ale societatii, înstrainarea sa de ceea ce este spiritual si divin, conduce în mod inevitabil la o viziune desacralizata si materialista despre om si despre familia umana. În aceasta privinta suntem preocupati datorita crizei familiei în multe tari. Biserica Apostolica Armeana si Biserica Catolica împartasesc aceeasi viziune despre familie, bazata pe casatorie, act de gratuitate si de iubire fidela între un barbat si o femeie.
Suntem bucurosi sa confirmam ca, în pofida diviziunilor persistente dintre crestini, am înteles mai clar ca ceea ce ne uneste este mult mai mult decât ceea ce ne desparte. Aceasta este baza solida pe care unitatea Bisericii lui Cristos va fi facuta vizibila, conform cuvintelor Domnului: „ca toti sa fie una” (In 17,21). În deceniile trecute relatiile dintre Biserica Apostolica Armeana si Biserica Catolica au intrat cu succes într-o noua faza, întarite de rugaciunile noastre reciproce si de angajarea noastra comuna în depasirea provocarilor actuale. Astazi suntem convinsi de importanta cruciala de a dezvolta aceste relatii, întreprinzând o colaborare profunda si mai decisiva nu numai în domeniul teologic, ci si în rugaciune si într-o cooperare activa la nivelul comunitatilor locale, în perspectiva de a împartasi o comuniune deplina si exprimari concrete de unitate. Îndemnam pe credinciosii nostri sa lucreze în armonie pentru a promova în societate valorile crestine, care contribuie în mod eficace la construirea unei civilizatii de dreptate, de pace si de solidaritate umana. Calea reconcilierii si a fraternitatii este deschisa în fata noastra. Duhul Sfânt, care ne conduce la tot adevarul (cf. In16,13), sa sustina orice efort genuin pentru a construi punti de iubire si de comuniune între noi.
Din Sfânta Stchmiadzin îi invitam pe toti credinciosii nostri sa se uneasca în rugaciune cu noi, cu cuvintele sfântului Nerses Gratiosul: „Marite Doamne, accepta rugaciunile slujitorilor tai si asculta cu bunavointa cererile noastre, prin mijlocirea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, a sfântului Ioan Botezatorul, a sfântului Stefan Primul Martir, a sfintilor „Divini”, a martirilor, a patriarhilor, a eremitilor, a fecioarelor si a tuturor sfintilor tai din cer si de pe pamânt. Si tie, o Sfânta Treime nedespartita, sa-ti fie marire si lauda în vecii vecilor. Amin”.

Papa Francisc,

Catolicosul Karekin al II-lea

Traducator: pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.magisteriu.ro