„Luna Decembrie, numita în cercurile laice de orientare consumista si „Luna cadourilor", a adus multe cadouri si credinciosilor crestini din orasul Valea lui Mihai. Ce cadouri? Spiritualitate si cultura!
Zilele de înfruptare culturala si spirituala au început chiar de 1 Decembrie, cu un spectacol inedit din care nu au lipsit muzica populara, dansul popular si, nu în ultimul rând, deliciul prichindeilor, clovnii de la Asociatia Caritas Eparhial Oradea. Parohia Greco-Catolica „Nasterea Maicii Domnului" Valea lui Mihai a avut un aport important în derularea acestor evenimente, alaturi de Asociatia „AVE MIRIAM", un tânar ONG local.
În seara zilei de 13 decembrie, Casa de Cultura „Bartok Béla", la initiativa directorului Lehel Gyula, a oferit o seara de cântece si colinde, iar în dupa-amiaza zilei de 14 decembrie, Muzeul orasenesc „Andrássy Erno", la initiativa muzeografului Carmen Zima a organizat o expozitie de icoane pictate de Maicuta Inocentia de la Manastirea ortodoxa „Nasterea Maicii Domnului" din Teghea, judetul Satu-Mare. La ambele ocazii, auditorii-spectatorii au fost în numar mare. Prezenta da dovada de setea de spiritualitate si cultura a celor istoviti de truda zilnica, a celor care încearca sa razbata prin desisul pregatirilor de Craciun…
Icoanele prezentate, caracterizate de un simt rafinat al luminozitatii, au transmis privitorilor, dar, mai profund exprimat, credinciosilor, acea raza de lumina si acea revarsare de har dupa care erau însetati. Conform teologiei icoanelor, maicuta a reusit nu doar sa picteze, ci mai ales sa-si exprime si, mai mult, sa provoace la credinta. Sa-L faca vazut pe Cel Nevazut, cuprins în suflet pe Cel Necuprins.
Evenimentele acestea au o deosebita valoare pentru comunitatea greco-catolica, dar în mod altruist, pentru cea româna, în general, aflata aici în minoritate. Mai mult, Parohia Greco-Catolica în colaborare cu Asociatia „AVE MIRIAM" vor oferi în aceasta luna un ultim cadou spiritual, un concert de colinde ce va fi sustinut duminica, 21 decembrie, de corul Bisericii Greco-Catolice din Carei, avându-l ca dirijor pe d-l. Constantin Cociorva.
Fie ca acest avânt nobil sa fie sustinut prin darul întaritor al Spiritului Sfânt si toti sa avem parte de iubirea lui Dumnezeu. Emanuel, Dumnezeu fie cu noi.
Tuturor un Craciun Sfânt si binecuvântat.