„Sfântul Parinte a mers luni, în cursul diminetii, în vizita la sediul organizatiei internationale Programul Alimentar Mondial (World Food Programme), din Roma. Înfiintata în 1961, organizatia face parte din sistemul Organizatiei Natiunilor Unite, reprezentând cea mai mare agentie din lume care combate foametea la nivel mondial, sustinând dreptul fiecarui om de a avea acces la hrana necesara pentru o viata activa si sanatoasa.
La începutul discursului adresat în cadrul Sesiunii anuale a Consiliului Executiv al Programului Alimentar Mondial, papa Francisc a amintit sacrificiul facut de numerosi membri ai acestui Organism, care "si-au sacrificat viata astfel încât, chiar si în mijlocul unor evenimente complexe, sa nu le lipseasca hrana celor înfometati". "Numele gravate la întrarea în acest sediu sunt un semn elocvent al faptului ca Programul Alimentar Mondial, departe de a fi o structura anonima si formala, constituie un instrument valid al comunitatii internationale, pentru a întreprinde activitati tot mai viguroase si mai eficiente".
Pontiful s-a referit la lumea actuala "interconexa si hipercomunicativa", în care distantele geografice par micsorate si în care avem posibilitatea de a fi în contact, aproape simultan, cu ceea ce se întâmpla în cealalta parte a lumii, putând asista – prin intermediul tehnologiei – la situatii dureroase. Însa, a atras atentia asupra unui paradox.
Papa Francisc: "Excesul de informatie de care dispunem genereaza gradual 'naturalizarea' starii de mizerie. Adica, încetul cu încetul, devenim imuni la tragediile altora si le consideram ca pe ceva 'firesc'. Sunt atât de numeroase imaginile care ajung la noi, încât vedem durerea dar nu ne misca, auzim plânsul dar nu-l ogoim; vedem setea dar nu o potolim. În aceasta lume, multe vieti devin o parte dintr-o stire care, în scurt timp, va fi înlocuita de o alta. Si, în timp ce stirile se schimba, durerea, foamea si setea nu se schimba, ci continua sa ramâna."
"Azi" – a continuat pontiful – "nu ne putem considera satisfacuti doar pentru faptul de a cunoaste situatia multora dintre fratii nostri", fiind necesara o interventie pe trepte si niveluri diferite, în care persoana umana concerta, care sufera si careia îi este foame, sa fie obiectivul actiunilor.
Sfântul Parinte a pus accentul pe doua interventii necesare la nivel de gândire si de actiune. Prima este "denaturalizarea saraciei extreme", a lipsei hranei, care "nu este nici ceva firesc si nici normal", ci o realitate care ne obliga sa reflectam asupra cauzelor care o genereaza, asupra distributiei rele si egoiste, asupra faptului ca roadele pamântului – ce reprezinta un dar pentru întreaga umanitate – au fost transformate într-un privilegiu pentru putini. Referindu-se la a doua interventie necesara, papa Francisc a evidentiat exigenta "debirocratizarii foametei", a deblocarii actiunilor care par sa fie uneori împiedicate în hatisul birocratiei.
Papa Francisc: "Populatiile cele mai lipsite de aparare nu doar sufera de pe urma conflictelor belice dar, în acelasi timp, asista la împiedicarea realizarii obiectivelor oricarui tip de ajutor. În aceste situatii, rolul vostru este esential, pentru ca avem nevoie de adevarati eroi, în masura sa deschida cai, sa creeze punti, sa usureze proceduri si sa-i puna accentul pe chipul celor care sufera".
Totodata, amintind implicarea Bisericii Catolice în lupta împotriva foamei, papa Francisc a dat asigurari în privinta sprijinirii eforturilor Programului Alimentar Mondial:
Papa Francisc: "Fidela misiunii sale, Biserica Catolica doreste sa lucreze în mod concertat cu toate initiativele care lupta pentru salvgardarea demnitatii persoanelor, în special a persoanelor ranite în drepturile lor. Cu speranta ca eliminarea foamei sa devina o prioritate urgenta va asigur de sprijin si sustinere pentru favorizarea tuturor eforturilor întreprinse".
Succesiv, papa Francisc s-a întâlnit, într-un climat simplu si familiar, cu personalul din cadrul Programul Alimentar Mondial (World Food Programme). În discursul care le-a fost înmânat participantilor la aceasta întâlnire, pontiful a amintit ca foamea este una dintre cele mai mari surse de amenintare la adresa pacii si a unei senine convietuiri umane, si a pus accentul pe necesitatea de a înfrunta aceasta problema cu hotarâre, pentru a o rezolva în mod urgent.
Sfântul Parinte i-a încurajat pe membrii personalului organizatiei Programul Alimentar Mondial, cu sediul la Roma, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra fiecaruia dintre ei, asupra familiilor acestora si asupra activitatii duse în vederea înlaturarii nedreptatilor si inegalitatilor sociale.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va