„În perioada mai – iunie 2016, s-au desfasurat cursurile de formare permanenta a clerului într-o noua serie care continua cursurile începute în lunile februarie si martie ale acestui an.
Preotii Eparhiei Greco-Catolice de Oradea au participat în serii succesive, de câte trei zile, în patru locatii, dupa cum urmeaza :
– Zalau – 17 – 19 mai 2016: Vicariatul Simleului
– Beius – 24 – 26 mai 2016: Vicariatul Beiusului
– Tasnad – 31 mai – 02 iunie: Vicariatul Careiului
– Oradea (Baile 1 Mai) – 6 – 8 iunie 2016: Vicariatul Oradiei
Tematicile abordate, ca o continuare a demersului precedent au vizat chestiuni importante si de natura practica pentru buna desfasurare a activitatii preotilor în parohie sau în misiunea specifica fiecaruia, respectiv: administrarea parohiilor si gestiunea financiara – modalitati practice, notiuni de comunicare (limbajul trupului si gestica, identificarea stilurilor de comunicare), psihologia si catehizarea vârstelor, psihologia amvonului- elemente de retorica si omiletica.
Este cea de-a doua sesiune de acest gen organizata la nivelul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea si care s-a bucurat de un real succes.
Acest demers este rezultatul concret al unui proiect initiat si fundamentat de Parintele Antoniu Chifor – vicar responsabil cu preotii al Episcopiei de Oradea, cu binecuvântarea Preasfintitului Virgil Bercea, Episcop de Oradea. Referentii cursurilor au fost Parintele conferentiar universitar doctor Eugen Jurca din Timisoara si domnul Palas Iulian – economist, expert contabil si consultant fiscal – membru al Bisericii noastre din Satu Mare. Scopul declarat al acestor cursuri este acela de a contribui la dezvoltarea si eficientizarea întregii activitati a preotilor în comunitatile ecleziale.
Desfasurarea cursurilor a constituit totodata un bun prilej pentru membrii clerului de a clarifica o serie de probleme de natura administrativa cu care se confrunta acestia si comunitatile în teritoriu; o posibilitate de a socializa si de a spori coeziunea de grup, de a întari legaturile de solidaritate cu ceilalti preoti din protopopiatele de care apartin si nu numai.
Preasfintitul Virgil Bercea, prezent în mijlocul preotilor i-a îndemnat pe acestia sa „stie sa se raporteze la Domnul, la Biserica si la Împaratia lui Dumnezeu, sa ramâna aproape unii de altii si aproape de credinciosii lor, sa se sustina unii pe altii cu dragoste, sa nu cada în capcana geloziei, a invidiei unii fata de altii si sa nu priveasca doar spre lucrurile marunte, ci în perspectiva”.