„Maica Domnului a fost cinstita si în acest an în Înaltarea ei la cer, în chip cu totul deosebit, la Manastirea Franciscana din Oradea, caci biserica manastirii poarta hramul acestei frumoase sarbatori mariane.
La sfârsitul vietii sale pamântesti, Maria a fost dusa cu sufletul si trupul în cer, adica în gloria vietii vesnice, în comuniunea deplina si perfecta cu Dumnezeu. Prin termenul „cer” nu ne referim la vreun loc din univers, la o stea sau la ceva asemanator, ci la însusi Dumnezeu, care s-a apropiat de noi si care nu ne abandoneaza nici macar în moarte si dincolo de moarte, ci are un loc pentru noi si ne daruieste vesnicia.
Cinstind Înaltarea Mariei, noi crestinii suntem chemati sa privim ceea ce Domnul, în iubirea sa, a voit si pentru noi, pentru destinul nostru final: sa traim prin credinta în comuniunea perfecta de iubire cu el si astfel sa traim cu adevarat.
Momentele cele mai înaltatoare ale pelerinajului au fost, desigur, procesiunea prin oras cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima din ajunul sarbatorii, unde credinciosii au participat cu mult entuziasm pentru a aduce cinstire Maicii Sfinte prin cântari mariane si rugaciunea Rozariului, însotiti de Preasfintitul episcop Virgil Bercea, dar si de catre comunitatea romano-catolica de la Bazilica Sfânta Maria din Oradea în frunte cu episcopul László Böcskei.
Cinstirea Mamei noastre ceresti a continuat toata noaptea, cu Sfinte Liturghii, rugaciuni si priveghere mariana si s-a încheiat cu Sfânta Liturghie Arhiereasca din ziua sarbatorii si procesiunea în jurul bisericii.
Preasfintitul nostru ne-a învatat, în omilia sa, sa o cinstim cu credinta si iubire pe Maria, caci este Mama noastra cereasca, Mama lui Dumnezeu, mijlocitoare la tronul milostivirii divine, dar mai ales ne-a îndemnat sa-i imitam virtutile, în special tacerea ei. Totodata ne-a propus sa ne rugam pentru toti tinerii din Eparhia de Oradea si din lumea întreaga, adevaratele flori din Gradina Maicii Domnului, care în aceste zile se reunesc la Madrid, invitati de Sfântul Parinte Papa, pentru a se întâlni de fapt cu însusi Cristos, fiul Mariei.
Se cuvine sa-i multumim lui Dumnezeu cu toata fiinta pentru darurile cu care a înzestrat-o pe Doamna tacerii de la care asteptam ocrotirea. Multumiri se cuvin si Preasfintitului, pentru prezenta calda si parinteasca în mijlocul nostru, preotilor din Oradea si din împrejurimi care au înconjurat-o cu mult drag pe Fecioara Sfânta împreuna cu credinciosii lor, precum si comunitatii parohiale, diferitelor grupuri si asociatii din biserica, care s-au daruit cu multa dragoste, pentru ca sarbatoarea Mariei sa fie cu adevarat un moment de înaltare si de zidire sufleteasca pentru toti pelerinii sositi la sarbatoare.
Domnul sa ne binecuvânteze cu harurile sale si Maica Sfânta sa ne aiba mereu sub mantia sa protectoare!