„
150 de ani ai Academiei române sarbatoriti la Blaj
Mitropolia Româna Unita cu Roma cinsteste 40 de academicieni care au fost elevi, dascali si episcopi în orasul scolilor.
"Academia Româna si Blajul", carte publicata la editura Buna Vestire ce va fi lansata la Blaj, în 2 iunie, include prezentarea biografiei si operei a 40 de academicieni care au studiat, au predat sau au calauzit turma Bisericii Române Unite cu Roma în orasul scolilor. 10 dintre aceste personalitati au fost dascali la Blaj, trei au fost presedinti ai Academiei, trei s-au numarat printre fondatorii institutiei în 1866, trei au fost cardinali.
În perioada 23 mai – 1 iunie, vom prezenta câte un academician – dascal al Blajului. Astazi, cardinalul Iuliu Hossu.
IULIU HOSSU (1885-1970),
membru de onoare al Academiei Române (1945), repus în drepturi în 1990.
Peste doi ani, la 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România. Unul dintre principalii eroi ai acestui maret moment a fost Episcopul român unit de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu. El a fost dascal prin exemplul vietii sale de episcop si a calauzit Biserica, fiind numit în secret cardinal, într-o perioada în care Biserica Româna Unita cu Roma era trecuta înafara legii, episcopul nu putea sa vina la Blaj, nici sa calce pragul catedralei mitropolitane. Ar fi putut pleca la Roma, dar a refuzat.
Studiile liceale, Iuliu Hossu le-a urmat la Blaj, cele universitare la Roma. Episcop, din 1916, al Eparhiei Greco-Catolice, de Gherla – Cluj, a citit, la Alba Iulia, în 1918, declaratia Unirii cu Tara. Dupa citirea ei, îmbratisându-se în fata multimilor entuziasmate cu episcopul ortodox de Caransebes, Miron Cristea, viitorul patriarh, episcopul Iuliu Hossu a spus: “Pe cum ne vedeti aici îmbratisati frateste, asa sa ramâna îmbratisati pe veci toti fratii români”.
La 30 august 1940, Dictatul de la Viena a repartizat Ungariei horthyste partea de nord a Transilvaniei. În aceasta situatie conducatorul spiritual necontestat al românilor a devenit episcopul Iuliu Hossu. Vizitat la 2 septembrie 1940 de Mitropolitul ortodox Nicolae Balan de la Sibiu si de Episcopul ortodox Nicolae Colan de la Cluj, Mitropolitul îl întreba pe Episcopul Iuliu Hossu: “«Ce faci, Frate? Pleci?» «Unde sa plec, Frate?», raspunde Episcopul Hossu, mirat. «Poporul pleaca? Pleaca administratia si functionarii, pleaca cei interesati. Eu ramân aici cu poporul meu sa-i împartasesc soartea». Bisericile au fost din nou alaturi.
Odata cu iesirea României din Axa, la 23 august 1944, Armata Româna, sprijinita de Armata Rosie, a eliberat Transilvania de Nord. Eliberarea a adus însa cu sine instaurarea în România a regimului comunist. În noaptea de 28-29 octombrie 1948, a fost arestat. Au urmat ani lungi de închisoare si de domiciliu fortat.
În primavara anului 1969, Episcopul Iuliu Hossu este vizitat la Caldarusani de trimisul special al Papei Paul al VI-lea, Giuseppe Cheli care i-a comunicat hotarârea Sfântului Parinte de a-l numi Cardinal si acordul dat de Guvernul român cu conditia sa mearga la Roma pentru investitura si sa nu mai revina în tara. Dupa ce a transmis Sanctitatii Sale recunostinta si cuvenita multumire, a raspuns hotarât: “ramân aici, în tara mea, în mijlocul poporului meu, sa împartasesc soarta fratilor mei, a preotilor si credinciosilor mei. Nu-i pot parasi!”. Din anul 1968 sanatatea Episcopului Iuliu Hossu era din ce în ce mai precara. La începutul lunii mai 1970 a fost internat la Spitalul “Colentina” din Bucuresti. Aici, joi dimineata, 28 mai 1970, la ora 9, Episcopul Iuliu Hossu a trecut la viata vesnica. Ultimele lui cuvinte au fost: “Lupta mea s-a sfârsit! A voastra continua! Duceti-o pâna la capat!”.
fragmente citate din volumul "Academia Româna si Blajul", Editura Buna Vestire, 2016, Blaj
Sursa: http://e-communio.ro
Biroul de presa al Mitropoliei BRU