„Marco Pannella era unul dintre liderii radicali si protagonistul drepturilor civile din Italia. Cu câteva zile înainte de a muri îi scrie o scrisoare Papei Francisc, dupa ce a vazut la televizor vizita Sfântului Parinte în Lesbos si întâlnirile avute cu refugiatii.

Scrisoarea a fost dusa Papei Francisc de catre Monseniorul Vicenzo Paglia, iar în ziua de nastere a lui Marco Pannella, Sfântul Parinte i-a trimis un cadou: o carte si o medalie.

„Draga Papa Francisc,

Îti scriu din camera mea de la ultimul etaj – aproape de cer – pentru a-ti spune ca în realitate am fost aproape de tine, în vizita facuta la Lesbos, atunci când îmbratisai acele femei maltratate, acei copii, acei barbati pe care nimeni nu vrea sa-i primeasca în Europa. Aceasta este Evanghelia pe care eu o iubesc si pe care vreau sa o traiesc lânga cei din urma, pe care toata lumea îi refuza.
Aceasta daruire este suflul Spiritului Sfânt care misca lumea. Îl vad de la mica mea fereastra cu plante care se misca în acest vânt si pescarusii care îl însotesc.
În acest moment nu mai pot iesi deloc, dar îti sunt alaturi în fiecare vizita pe care o faci. Un gând fix ma urmareste si astazi «spes contra spem».
Draga Papa Francisc, sunt cu mult mai în vârsta decât tine, dar cred ca si tu te regasesti în a trai «spes contra spem».

Te iubesc cu adevarat,

Al tau, Marco

P.S: Am între mâini crucea pe care o purta Monseniorul Romero, si nu reusesc s-o mai abandonez”.

Crucea despre care vorbeste Marco Pannella este crucea pe care Monseniorul Vicenzo Paglia, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Familie, o purta la gât.
Crucea a apartinut Monseniorului Oscar Romero, fost arhiepiscop catolic de El Salvador, promotor al dreptatii sociale si critic al Juntei Militare, beatificat la 23 mai 2015. Monseniorul Vicenzo s-a ocupat de dosarul de beatificare a Monseniorului Oscar Romero si primeste aceasta cruce în dar din partea Episcopului Ricardo Urioste, episcop auxiliar a Monseniorului Oscar.