,,Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să preamărească pe Tatăl vostru Cel din ceruri’’, Matei 5,1

Ieri, 15 martie 2021, s-a desfăşurat în variantă on-line, pe platforma Zoom, Întâlnirea Eparhială a Asociaţiilor, eveniment care a reunit membrii ai asociaţiilor laicale şi responsabilii cu pastorația din protopopiatele Eparhiei noastre, alături de părinţii protopopi. Le-au fost alături Preasfinţitul Virgil Bercea, Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu și părintele Vicar cu preoţii Antoniu Chifor.
Invitatul special a fost Don Michele Falabretti, reponsabil național cu pastorația tinerilor în cadrul Conferinței Episcopale Italiane, traducerea mesajului fiind asigurată de către Părintele Mihai Tegzeș, coordonatorul Departamentului de pastorație a Adulților și a Familiilor în Eparhia de Oradea. Moderatorul întâlnirii a fost Părintele Paul Popa, directorul Biroului Pastoral.
S-a început cu rugăciunea Sfântului Francisc, după care cei prezenţi au vizionat două materiale video, unul legat de activitatea asociaţiilor şi a grupurilor laicale din eparhie, iar al doilea legat de activitatea grupurilor şi a asociaţiilor de copii şi tineret de pe cuprinsul acesteia.
Preasfinţitul Virgil a adresat un cuvânt de început prin care a reafirmat susţinerea pe care o acordă asociaţiilor ,,eu pun mare preţ pe activitatea Asociaţiilor, este important să-i avem aproape pe credincioşii noştri, fiecare cu abilităţile sale”. Iar legat de motto-ul întâlnirii, Preasfinția Sa a oferit un sfat legat de activitatea de pastorație ,,dacă cu adevărat călcăm pe urmele înaintașilor noștri, cu adevărat putem lumina”.
Don Michele Falabretti a spus că pandemia provoacă examinarea sentimentelor umane, făcându-ne pe toți mai râvnici în lucrurile pe care le făceam înainte într-un alt fel.
,,Biserica trebuie să rămână o lumină aprinsă în aceste vremuri”, a spus părintele, referindu se și la imaginea cand Sfântul Părinte Papa Francisc, în mijlocul Pieței Sfântul Petru, care era goală, a facut singur rugăciunea Calea Crucii, rămânând o lumină aprinsă, ,,iar această perioadă a pandemiei ,,ne ajută să trăim ca și pastorație pentru viitor”.
Legat de tineri, Părintele a reliefat necesitatea de a-i înțelege mai bine pe aceștia, creând condițiile ca ei să poată afla răspunsuri la întrebările pe care le au, pentru ca mai apoi, adulții să înțeleagă mai bine ce au de făcut, mai ales că se parcurge o perioadă mult diferită de cele de până acum, cu mai multe suișuri și coborâșuri.
Adulții, adesea, consideră că pentru formarea unui tânăr este nevoie de a-i învăța pe aceștia foarte multe lucruri, însă, important este ca tinerii să ducă ,,prospețimea credinței în viața lor”.
Părintele a subliniat importanța ca ,,fiecare să fie creștin acolo unde trăiește”.
Ca o concluzie, Don Michele Falabretti a menționat că nu este nevoie ca cel care educă să fie unul carismatic, ,,cel mai important este ca el să vrea binele celorlalți și să-i iubească pe aceștia”. ,,Tinerii l-ar părăsi pe un predicator, chiar foarte talentat, dar care nu ține la ei”, fiindcă ,,Iubirea noastră față de Dumnezeu se vede doar iubind oamenii.”
Îi mulțumim lui Dumnrzeu pentru că ne-a oferit acest timp prețios împreună, fără această variantă on-line fiind mai puțin probabil să ne putem aduna într-o astfel de formulă.
Dumnezeu ne va ajuta cu siguranță sa ne putem întâlni pe viitor pe parcursul unor activităţi interesante, încât să ţinem aproape de EL în acest iureş al vieții noastre.
Întrucât misiunea în pastoraţie este o activitate preţioasă a comunităţii, îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot, Îl rugăm să ne ajute să fim încrezători, să punem în practică învăţămintele Sale, reușind să raspândim Lumina Sa în lume.

Laura Ologu
Biroul Pastoral