” 

Initiativele de afaceri pentru lupta împotriva saraciei si situatia urgenta a migrantior au fost în centrul conferintei organizate de Fundatia Centesimus Annus Pro Pontefice de la 12 -14 mai a.c.. în Aula Noua a Sinodului din Vatican, la care au luat parte profesionisti  în domeniul economic din 23 de tari ale lumii, printre care si România.  

 

Scopul initiativei a fost combaterea noilor forme de saracie prin bune practici de antreprenoriat pentru a sustine o «economie de incluziune» promovata îndeosebi de Papa Francisc. La eveniment au participat 300 de antreprenori si oameni de afaceri, profesori si studenti catolici de pe toate cele cinci continente. Printre acestia, s-a aflat o delegatie româneasca reprezentata de prof. Ioan Fagetan, av. Ana-Maria Fagetan si doctoranda Mihaela Caba.

 

Cele trei zile au fost alcatuite din prelegeri, sesiuni de lucru si grupuri de discutii pentru înlaturarea indiferentei din societatea actuala si construirea unor punti de co-responsabilitate. Punctul central al întâlnirii a fost primirea participantilor de Papa Francisc, pe 13 mai a.c., în Sala Clementina din Vatican. În discursul sau, Pontiful a subliniat ca «saracia nu este o problema doar de nivel economic, ci o chestiune morala», pentru care trebuiesc adoptate solutii economice concrete, bazate pe Doctrina Sociala a Bisericii. Papa, vorbind despre somajul în rândul tinerilor, a invitat oamenii de afaceri sa ramâna vigilenti si sa abordeze problema ca  pe o «boala sociala»:

 

«Rata somajului în rândul tinerilor este scandaloasa»,  a denuntat Papa Francisc. Aceasta este o problema serioasa care, dupa cum spune Pontiful «nu trebuie sa fie abordata doar din punct de vedere economic, dar, trebuie de asemenea sa fie tratata, si nu mai putin urgent, ca o ?boala sociala’, pentru ca tineretul nostru este jefuit astazi de speranta, fiindu-i irosite resursele de energie, creativitate si intuitie».

 

De asemenea, Papa Francisc a reiterat problema actuala a migratilor, despre care spune:

 

 «Criza refugiatilor, ale carei proportii cresc de la o zi la alta, este una dintre situatiile fata de care ma simt apropiat în mod deosebit. În recenta mea vizita în insula Lesbos  (16 aprilie a.c.) am fost martorul unor sfâsietoare experiente de suferinta umana, în special a familiilor si copiilor. Intentia mea, împreuna cu fratii ortodocsi – Patriarhul Bartolomeu si Arhiepiscopul Hieronimus ? era de a oferi lumii o mai mare constientizare în privinta acestor scene de tragica si cu adevarat disperata nevoie de ajutor, si de a raspunde într-un mod demn de umanitatea noastra comuna».

 

Amintindu-le participantilor ca angajarea lor este «o vocatie în slujba demnitatii omului si a construirii unei lumi de autentica solidaritate», pontiful i-a încurajat sa gaseasca solutii pe termen lung care sa contribuie la «raspândirea unei civilizatii a iubirii care îmbratiseaza întreaga familie umana în spirit de justitie si pace».

 

La Conferinta Centesimus Annus din acest an a luat parte si cardinalul Luis Antonio Tagle, arhiepiscop de Manila si presedinte al Caritas Internationalis, care a subliniat nevoia unei schimbari de viziune asupra vietii, de a fi privita ca un dar, caci noi «suntem gestionari si nu proprietari a bunurilor care ne sunt încredintate», iar «daca profitul este unica finalitate, în realitate se creaza saracie». Întâlnirea membrilor Fundatiei Centesimus Annus din acest an s-a încheiat cu trecerea Portii Sfinte din Bazilica  “Sf. Petru” din Vatican, cu prilejul Anului Sfânt al Milostivirii propus de Papa Francisc.

 

România a aderat la Fundatia Centesimus Annus Pro-Pontefice pe 18 februarie 2014 printr-un eveniment constitutiv care a avut loc la Episcopia Greco-Catolica “Sf. Vasile cel Mare” din Bucuresti si îl are ca partener international al organizatiei pe prof. acad. George Teseleanu. Fundatia a fost instituita în 1991 în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea care a evidentiat prin omonimul motu proprio, importanta raspândirii Doctrinei Sociale a Bisericii si relevanta aplicarii acesteia în domeniul social, economic si stiintific contemporan.  

 

Sursa. www.centesimusannus.org