„Un eveniment important pentru Institutul Pontifical Oriental din Roma a avut loc astazi, 26 octombrie 2015. Festivitatile de inaugurare ale anului academic 2015-2016 au început în Bazilica Papala „Santa Maria Maggiore”, la orele 09.00. Eminenta Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, împreuna cu Patriarhii, Arhiepiscopii Majori si Mitropolitii Bisericilor Orientale Catolice sui iuris prezenti la Roma cu ocazia desfasurarii lucrarilor Sinodului Episcopilor, a concelebrat Sfânta Liturghie.
Solemna inaugurare s-a bucurat de prezenta profesorilor si a studentilor Institutului fondat de catre Papa Benedict al XV-lea în 1917 si încredintat Societatii lui Isus.
Din partea Bisericii Greco-Catolice din România a fost prezent în numele Preafericitului Parinte Arhiepiscop Major Lucian, Preasfintia Sa Mihai Fratila, Episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucuresti; Rectorul Colegiului Pio Romeno, Pr. Gabriel Buboi si numerosii studentii români ai colegiului care studiaza la una dintre cele doua Facultati ale Institutului Pontifical Oriental: Facultatea de Studii Ecleziastice orientale si Facultatea de drept canonic oriental.
Dupa terminarea Sfintei Liturghii în ritul roman, festivitatile au continuat în Aula Magna a Institutului Pontifical Oriental, cu discursul Eminentei Sale Cardinalul Leonardo Sandri, al Pro-rectorilor si al Rectorului Ateneului de studii superioare din Urbe, care au evidentiat importanta studiului, cercetarii si totodata rolul si misiunea pe care îl are aceasta institutie în viata Bisericilor Orientale Catolice sui iuris si a Bisericii latine.

Sursa:http://pioromeno.com