„Sub dictonul „Nimic pentru noi, fara noi”, în data de 13 mai 2016, Confederatia Caritas România, împreuna cu Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Omenia” Bucuresti, la Bookafe Oradea, au lansat proiectul „Cetateni activi la puterea a treia”.
Cafeneaua seniorilor a adus la masa dezbaterilor, persoane vârstnice si totodata reprezentanti ai autoritatilor locale. Scopul este, cresterea capacitatilor persoanelor vârstnice de a participa activ la influenta deciziilor si politicilor publice, în vederea creierii conditiilor favorabile pentru o îmbatrânire activa si demna.
Dezbaterile propuse în 9 zone diferite ale tarii pornesc de la premiza ca persoanele vârstnice reprezinta o categorie definitorie în transmiterea experientei de munca si viata, a valorilor istorice si culturale, în educarea tinerei generatii sau ca resursa importanta inclusiv pe piata muncii.
Majoritatea persoanelor prezente si-au exprimat puncte de vedere importante. Au intervenit în discutii: reprezentant Caritas Catolica Oradea, reprezentant C.A.R.P. Omenia, domnul viceprimar al Primariei Oradea, etc.
Caritas Eparhial Oradea prin presedintele preot Vasile Soptea, a facut câteva recomandari cu privire la mentinerea persoanelor cu vârsta peste 60 de ani active: la Centru de zi pentru copii e nevoie de profesori, care pot fi pensionari, la Cantina sociala e nevoie de voluntari pentru servirea mesei.
Uniunea Femeilor din Bihor, prin doamna Miorita Sateanu presedinta de onoare, a aratat aportul pe care-l dezvolta vizavi de persoanele vârstnice, în special din punct de vedere cultural: lanseaza carti, fac expozitii de picturi si goblenuri, au un club de poezie, etc.
Desigur, tot ce fac asociatiile nu trebuie sa suplineasca ceea ce trebuie sa faca Statul. În cadrul activitatii proiectului vor fi implicati 3oo de seniori, care-si vor dezvolta competentele si abilitatile în a-si cere drepturile îndelung absente.
Se vor pune bazele unui parlament al seniorilor format din 8 membrii.
S-au retinut propunerile persoanelor participante, privind îmbunatatirea legislatiei pentru persoanele vârstnice, urmând a fi prezentate în Parlament.