„Colegiul Pontifical Pio Romeno a gazduit în dupa-amiaza zilei de 05.05.2016 prezentarea volumului „Persecutie si rezistenta – Vasile Cesereanu, un preot greco-catolic în Dosarele de urmarire de catre Securitate”, organizata împreuna cu Accademia di Romania din Roma.
În cuvântul de bun venit Parintele Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului a evocat figura preotului Vasile Cesereanu în contextul Romei. Apoi, doamna Daniela Crasnaru, Director de programe al Accademia di Romania, a subliniat importanta aparitiei cartii, evidentiind caracterul josnic al delatorilor, oameni care pândeau, urmareau si scriau despre semenii lor, fiind, culmea platiti pentru asta.
Doamna Ruxandra Cesereanu, scriitoare si poeta, a evocat parcursul afectiv si stiintific al publicatiei, detaliind continutul acesteia. A intervenit Doamna Eugenia Sarvari, iar seara s-a încheiat cu marturia domnului Domitian Cesereanu, fiul Parintelui Vasile.
Cartea a aparut la Editura Scoala Ardeleana din Cluj si cuprinde documente obtinute de la CNSAS, precum si documente din patrimoniul familiei.