„Joi, 9 mai au avut loc, cu sprijinul Primariei, festivitati culturale cu ocazia Zilei Independentei, Zilei Victoriei si Zilei Europei. La 9 mai 1878, România îsi proclamase independenta de Stat în urma victoriei obtinute prin razboi. Tot la 9 mai, dar în 1945, se încheie ostilitatile celui de-al doilea Razboi mondial. „Ca un omagiu adus învingatorilor, 9 mai a fost proclamata si zi a Europei, marcând semnificatia victoriei în viata europenilor si a procesului de constructie a Europei, începând cu anul 1945 pâna în zilele noastre, în scopul dezvoltarii armonioase a statelor europene în pace si progres economic”(discursul d-nei Carmen Zima).
Dupa intonarea imnului de Stat si al Europei, domnul primar Nyako Jozsef, în discursul sau, a salutat multimea prezenta si a dorit pace, armonie si prosperitate tuturor cetatenilor urbei, tarii noastre si ai Europei.
Ca în fiecare an, preotii Bisericilor Greco-Catolica si Ortodoxa au înaltat rugaciuni pentru binecuvântarea poporului, respectiv pentru odihna întru fericire vesnica a celor care si-au sacrificat viata pentru apararea libertatii si armoniei civice. Momentul spiritual a fost urmat de depunerea de coroane la monumentul eroilor din parcul orasenesc.
Copii din partea Asociatiei „Ave Miriam”, a Scolii Generale „Zelk Zoltan” si a Colegiului Agricol au sustinut si un frumos moment artistic prin recital de poezii si cântece.
Festivitatile au continuat cu un Spectacol de muzica populara sustinut de artisti ai Ansamblului folcloric „Feciorii Bihorului”. Un grup de copii a savurat acest moment muzical chiar prin dans. În caldura apasatoare, organizatorii, dl. Cormos Victor, inspector ISU si Asociatia „Ave Miriam” au oferit racoritoare celor prezenti la aceste festivitati si le-au adresat un calduros „La multi ani!”.