„Papa Francisc a celebrat vineri dupa-amiaza o Sfânta Liturghie, în capela "Redemptoris Mater" din Palatul Apostolic, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la fondarea Centrului de Studii si Cercetare "Ezio Aletti".

Fondat de preotul iezuit Marko Ivan Rupnik, imediat dupa caderea regimurilor comuniste în tarile Europei de Est, Centrul Aletti aniverseaza totodata 20 de ani de la fondarea Atelierului de Arta, legat de acelasi centru. De fapt, splendidele mozaicuri ce împodobesc Capela "Redemptoris Mater", au fost concepute si realizate chiar de parintele Rupnik, fondatorul Centrului.
Inspirându-se din prima lectura a Liturghiei zilei, luata din Faptele Apostolilor, capitolul 5, în omilie pontiful a reliefat ca persecutiile si suferintele fac parte din marturia crestina. Apoi, referindu-se la textul Evangheliei, în care se relateaza despre înmultirea pâinilor si a pestilor, Sfântul Parinte evidentiaza cum Isus, dupa înfaptuirea acestei minuni, refuza succesul, preferând sa se retraga de unul singur pe munte. Parcursul crestin nu-i tolereaza pe "cataratorii" sociali, a subliniat Papa, insistând asupra necesitatii slujirii si smereniei în vederea urmarii lui Isus.
Pontiful a relatat ca-i place foarte mult sa recite Rozariul în fata unei icoane a Maicii Domnului. Imaginea pare sa o aiba în centru pe Fecioara Maria, însa, privind cu mai mare atentie, se vede cum Pruncul Isus coboara de pe mâinile Maicii sale, tinute ca o scara. Centrul este întotdeauna Isus care coboara în mijlocul nostru, Fecioara Maria fiind cea care a facut posibil acest miracol al coborârii lui Isus în mijlocul nostru, pentru a deveni asemenea noua în afara de pacat, a explicat pontiful.
La finalul omiliei, papa Francisc ne îndeamna sa ne rugam unii pentru altii pentru ca Domnul sa ne dea harul de a da marturie autentica prin forta Duhului Sfânt, de a-l urma cu adevarat, în ciuda oricarei persecutii si umilinte.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va