„Atât Vaticanul cât si Societatea Sf. Pius al X-lea (SSPX) au confirmat ieri ca la sfârsitul saptamânii trecute Papa Francisc s-a întâlnit în Vatican cu Episcopul Bernard Fellay, superiorul general al SSPX. În timp ce Vaticanul plaseaza întâlnirea pe 2 aprilie, confirmând-o dar nefurnizând alte detalii, SSPX spune ca prelatul ar fi fost primit de Pontif în dupa-masa zilei de vineri, 1 aprilie, a doua zi, sâmbata, având alte întâlniri în Vatican.

Oricare ar fi fost data exacta, este de retinut faptul ca a fost prima întâlnire mai ampla între cei doi. În fapt, de la alegerea din martie 2013, Papa Francisc nu s-a mai întâlnit cu liderul SSPX decât pentru un scurt salut, pe 13 decembrie acel an. Acum însa cei doi s-au întretinut timp de 40 de minute. Conform comunicatului SSPX, Pontiful „a dorit o întâlnire privata si neoficiala, fara formalitatile unei audiente standard. A durat 40 de minute si a avut loc într-o atmosfera cordiala. Dupa întâlnire s-a decis ca actualul dialog sa continue. Statutul canonic al Societatii nu a fost abordat direct, Papa Francisc si Episcopul Fellay decizând ca aceste discutii trebuie sa continue fara graba.”

Superiorul SSPX a fost însotit de asistentul general secund, pr. Alain-Marc Nely. Sâmbata s-au întâlnit cu Arhiepiscopul Guido Pozzo, secretarul Comisiei Pontificale Ecclesia Dei, organism din Congregatia pentru Doctrina Credintei, responsabil cu dialogul doctrinal cu SSPX. Amintim ca SSPX a fost fondata de Arhiepiscopul Marcel Lefebvre în 1970, pentru a forma preoti, ca raspuns la ceea ce el considera a fi erorile ce au patruns în Biserica dupa Conciliul Vatican II. Relatiile cu Sfântul Scaun s-au deteriorat grav odata cu decizia Arhiepiscopului Lefebvre de a consacra patru Episcopi fara acceptul Papei. A urmat excomunicarea celor cinci Episcopi, excomunicari ridicate însa în 2009, de Papa Benedict al XVI-lea, asteptându-se în continuare reconcilierea deplina.
Sursa:http://www.catholica.ro