„Preotii casatoriti din Bisericile Catolice Rasaritene vor putea de acum sa îsi desfasoare activitatea pastorala si în afara teritoriilor lor traditionale, adica în afara Orientului Mijlociu si a Europei de Est. Aceasta înseamna ca îsi vor putea urma credinciosii în tarile în care au emigrat. Decizia a devenit oficiala odata cu aprobarea de catre Papa Francisc a documentului Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene, document intitulat “Pontificia Praecepta de Clero Uxorato Orientali”.
Documentul a fost semnat de prefectul dicasterului, Cardinalul Leonardo Sandri, pe 14 iunie 2014. În realitate, noteaza Vatican Insider, prea putine schimbari vor exista în Italia si în alte tari unde nu exista înca zone de jurisdictie pentru imigrantii de rit rasaritean, dupa cum exista însa în SUA, Marea Britanie si Franta – Mitropolii, Eparhii, Exarhate. În aceste cazuri, Facultatea de a admite clerul casatorit “va continua sa fie rezervata Sfântului Scaun, care o va exercita în cazuri concrete si exceptionale dupa ce a cerut parerea respectivelor Conferinte Episcopale”.
Este vorba cu toate acestea de un semnal important de deschidere în directia garantarii asistentei spirituale a imigratilor de rit rasaritean care adesea, neavând cler de ritul lor în tarile în care traiesc acum, trec la ortodoxie. În Statele Unite, aminteste documentul, “prezenta respectivilor ministri casatoriti a trezit protestul Episcopilor de rit latin, potrivit carora aceasta prezenta ar fi provocat un ‘gravissimum scandalum’ în rândul credinciosilor latini. De aceea, Congregatia de Propaganda Fide, prin decretul din 1 octombrie 1890, a interzis clerului rutean casatorit sa locuiasca în SUA”. Aceasta interdictie a fost apoi extinsa la alte Biserici Rasaritene si la alte teritorii din Americi, Europa, Canada, Australia, cu consecinta ca “lipsiti de ministri din propriul lor rit, un numar estimativ de 200 de mii de credinciosi rasariteni au trecut la ortodoxie”.
De acum înainte, ordinarii rasariteni, analog cu ceea ce a permis în 2009 Papa Benedict al XVI-lea pentru catolicii proveniti din anglicanism, “au de asemenea facultatea de a consacra candidati rasariteni casatoriti provenind din respectiva circumscriptie, cu obligatia de a-l informa înainte în scris pe Episcopul de rit latin din zona în care locuieste candidatul, pentru ca acesta sa îsi exprime parerea si sa ofere orice alte informatii utile”. Dar în teritorii precum Italia, “unde credinciosii rasariteni nu au o structura administrativa si sunt încredintati grijii Episcopilor latini ai locului”, disciplina nu se schimba si prin urmare facultatea de a admite clerul casatorit îi ramâne Sfântului Scaun, dar este ceruta parerea Episcopilor locali.
Sursa:http://www.catholica.ro