„Pe 25 martie Biserica praznuieste Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului. Conform credintei crestine, Isus S-a întrupat dintr-o Fecioara neprihanita. Ea s-a lasat în voia lui Dumnezeu si a acceptat sa fie supusa planului de mântuire pe care Acesta L-a pregatit pentru noi. Astfel, la spusele Arhanghelului Gavril, ea raspunde: „Fie mie dupa cuvântul Tau!”. Datorita supuneri ei, noi, crestinii, am primit un Mântuitor care sa ne spele de pacate.
Pentru comunitatea seminarului nostru, aceasta sarbatoare împarateasca aduce o mare bucurie, în special seminaristilor anului I, care dupa o perioada de formare spirituala si intelectuala, sunt învesmântati cu asa numita „haina zilnica a preotului”. În acest sens, perioada premergatoare Bunei Vestiri, este o perioada de pregatire, în care prin colocvii cu formatorii si cu Preasfintia Sa Virgil se încearca responsabilizarea tinerilor pentru a întelege ce presupune acest prim pas important al formarii din cadrul seminarului. Cei care s-au învrednicit de aceasta binecuvântare sunt: SUSAN Ilie Adrian, Parohia Sfântul Anton de Padova, Carei, judetul Satu Mare, MICLAUS Mihai Adrian, Parohia Sfântul Gheorghe, Oradea, judetul Bihor, PALAS Vlad Alexandru, Parohia Sfântul Francisc de Assisi, Satu Mare, BAIDOC Claudiu Adrian, Parohia Catedrala Sfântul Nicolae, Oradea, judetul Bihor, CICSA Sabin, Parohia Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Madaras, judetul Satu Mare, PINTEA Vasile Gabriel, Parohia Schimbarea la Fata, Mediesu Aurit, judetul Satu Mare, HODUT Daniel Eugen Cristian, Parohia Nasterea Maicii Domnului, Gruilung, judetul Bihor, MARINCEAN Paul Cristian, Parohia Sfânta Treime, Simleu Silvaniei, judetul Salaj
Reverenda este semnul de distinctie dintre laici si cei care doresc sa îl urmeze pe Isus printr-o viata de slujire. Aceasta implica o responsabilitate majora pentru cei care o poarta, în primul rând pentru ca reprezinta în fata laicilor, atât Biserica Greco-Catolica, cât si Seminarul. În al doilea rând, presupune o atitudine umila, dar demna si supusa învataturilor lui Isus Cristos, fata de care, fiecare seminarist care poarta reverenda îsi ia un angajament.
Binecuvântarea reverendelor a avut loc în biserica seminarului în cadrul slujbei Vecerniei Bunei Vestiri celebrate de Sa Virgil Bercea împreuna cu parintele rector Anton Cioba si cu parintele spiritual Anton Rus la care a asistat parintele Cristian Tiselita si parintele Cristian Balanean. La acest eveniment s-au strâns familiile si apropiatii seminaristilor din anul I, precum si numerosi credinciosi.
Preasfintia Sa Virgil a adresat cu aceasta ocazie un îndemn prin care a dorit sa ne înveseleasca, dar si sa ne aduca aminte cât de sfânta este misiunea de preot. Preasfintia Sa ne-a vorbit despre un eveniment recent din viata domniei sale, prin care a subliniat rolul femeii ca sotie si mama, dar mai ales ca preoteasa. Ne-a îndemnat sa fim foarte atenti în alegerea partenerei de viata, astfel încât preotul împreuna cu sotia lui trebuie sa urmeze îndeaproape exemplul de umilinta si de ascultare dat de Preacurata Fecioara Maria, raspunzând prompt chemarii si vointei divine prin exclamarea: „Fie mie dupa cuvântul Tau!”
Uram seminaristilor anului I haruri si binecuvântari în parcursul lor formativ pe drumul sfintei preotii!