Cu binecuvântari arhieresti,

+ Virgil Bercea

Episcop

Sub sloganul: „Sa ne recuperam trecutul”, ne propunem ca obiectiv prioritar recuperarea si reconstituirea patrimoniului mobil al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, patrimoniu care a fost confiscat, înstrainat sau distrus.
Exista obiecte, înscrisuri, documente ale istoriei noastre. Trebuie doar sa le scoatem la lumina, oricât de mare ar fi efortul, sa le asezam cu temeinicie în locul cuvenit al legitimitatii noastre de aproape doua secole si jumatate.
Acum este timpul, datoria si rolul nostru asumat de a fi demni urmasi ai corifeilor Scolii Ardelene, ai episcopilor întemeietori, ai celor care au sfârsit ca martiri în temnitele comuniste.
Fie ca demersul nostru sa se înscrie pe traiectoria credintei, hotarârii, temeiniciei acestor înaintasi fata de care suntem datori cu aceasta reconstituire.
Atentia noastra se îndreapta catre urmatoarele :
– volume ce tin de istoria bisericii, albume, monografii, reviste, publicatii;
– fotografii, documente, înscrisuri, corespondenta, jurnale, marturii, diplome, care au legatura cu: Episcopia, preoti, prelati, credinciosi, evenimente;
– obiecte de cult (icoane, sfesnice, prapuri, piese de altar, odoare), obiecte ale puterii arhieresti, fragmente de usi, altare;
– tablouri reprezentând ierarhi ai bisericii, schite, planuri, proiecte cu referire la diferite cladiri ce au apartinut sau apartin Episcopiei;
– obiecte de îmbracaminte sau alte obiecte textile.
Mentionam ca obiectele recuperate vor face parte din patrimoniul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea si vor fi expuse într-un muzeu cu caracter permanent, în Palatul Episcopal din Oradea si în teritoriu, centre vicariale ori protopopiale.
Donatorii vor fi mentionati într-un registru special constituit în acest scop.
Asadar, va rugam pe toti cei care doriti astfel sa contribuiti la reconstituirea patrimoniului mobil al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea sa luati legatura cu noi, zilnic între orele 8-16 la sediul Episcopiei, strada Mihai Pavel nr. 4, telefon +40.259.436.492 sau: Rodica Indig, consilier cultural – 0720887568 sau e-mail: rodica.indig@gmail.com
De asemenea va rugam sa ne contactati si în situatiile în care: cunoasteti persoane care detin obiecte legate de istoria bisericii noastre, dar doresc sa se desparta de ele în conditii speciale sau care ne dau doar permisiunea multiplicarii, ori cunoasteti situatii de bunuri care au intrat în patrimoniul altor institutii.
Va multumim! Domnul sa binecuvânteze pe toti binefacatorii si toata stradania noastra!

Vicar general

Pr. Mihai Vatamanelu

Consilier Cultural

Rodica Indig