„Episcopia Greco-Catolica de Oradea a primit decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 12 ianuarie 2010, care condamna Statul Român pentru îngradirea accesului la justitie si discriminare religioasa în cazul Parohiei Greco-Catolice Sâmbata, jud. Bihor, prin refuzul de a i se permite utilizarea lacasului de cult care i-a fost confiscat abuziv de regimul comunist în anul 1948 si dat în posesie Bisericii Ortodoxe Române. Totodata, Curtea a decis plata de catre Statul Român a sumei de 15.000 euro daune catre Parohia Greco-Catolica pentru aceasta discriminare.
Solicitarile repetate ale credinciosilor greco-catolici din Sâmbata catre parohia ortodoxa de a li se permite slujirea alternativa în lacasul greco-catolic s-au lovit de refuzul sistematic al partii ortodoxe, desi aceasta avea propria biserica, ortodoxa, în localitate. Pe data de 3 mai 1995 a avut loc o întâlnire a reprezentantilor celor doua comunitati, însa întâlnirea nu a avut nici un rezultat. Ulterior partea ortodoxa a refuzat orice dialog.
Ca urmare a refuzului de a se permite comunitatii greco-catolice accesul în lacasul de cult expropriat abuziv de regimul comunist, Parohia Greco-Catolica a înaintat o actiune în justitie de folosire în comun a acestuia. Pe data de 24 octombrie 1996, Judecatoria Beius a decis ca, pe baza unui orar alternativ, ambele culte sa poata celebra slujbele religioase. Nemultumita de aceasta decizie, Parohia ortodoxa a atacat hotarârea, iar Tribunalul Bihor a mentinut aceeasi sentinta. În continuare, Parohia Ortodoxa Sâmbata a sesizat Curtea de Apel Oradea care a hotarât, pe data de 12 ianuarie 1998, ca, la acea vreme, litigiile privitoare la lacasele de cult greco-catolice confiscate de regimul comunist si aflate în posesia Bisericii Ortodoxe Române sunt de competenta exclusiva a comisiilor mixte de dialog.
Datorita refuzului partii ortodoxe de a gasi o solutie amiabila, precum si a Statului Roman de a repara exproprierea abuziva din perioada comunista, Parohia Greco-Catolica Sâmbata s-a adresat CEDO pe data de 11 iunie 1998 pentru a sanctiona atitudinea abuziva si discriminatorie a autoritatilor române.
Prin decizia pronuntata în 12 ianuarie 2010, CEDO a admis cererea Parohiei Greco-Catolice Sâmbata ca întemeiata si a hotarât ca Statul Român a încalcat art. 6 si 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevad în esenta dreptul fiecarei persoane la judecarea în mod echitabil a cauzei sale de catre o instanta de judecata, respectiv obligatia Statului Român de a asigura exercitarea drepturilor civile fara discriminarea reclamantului pe motivul religiei.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea saluta decizia CEDO si face apel la legiuitorul român pentru adoptarea unei legi speciale de retrocedare a lacaselor de cult expropriate în timpul regimului comunist.
Statul Român are datoria sa repare nedreptatea pe care facut-o Bisericii Greco-Catolice în 1948 restituindu-i proprietatile confiscate.
În privinta bisericilor retrocedate, Biserica Greco-Catolica si-a manifestat mereu disponibilitatea de a le oferi pentru celebrari alternative fratilor ortodocsi, astfel încât nimeni sa nu îsi celebreze serviciile religioase în conditii improprii. Solutia exista si functioneaza în câteva localitati din Eparhia de Oradea. Functioneaza si în Europa de Vest, unde Biserica Catolica pune la dispozitia Bisericii Ortodoxe Române lacasuri de cult pentru ca aceasta sa-si poata celebra propriile servicii religioase.