„Apostolita celor nevoiasi devine prima Sfânta globala. Astazi Sfântul Parinte Papa Francisc a semnat decretul de ridicare la cinstea Altarelor a Maicii Tereza de Calcutta. Este cea mai mare icoana umana a „societatii fluide”. Când a câstigat premiul Nobel pentru Pace, în 1979, jurnalistii au definit-o ca fiind „o celebritate fara sprâncene false si machiaj”. Din acel moment reprezentantii mass media nu si-au mai luat ochii de pe ea. Astfel a devenit simbolul contemporan al comuniunii evanghelice a celor mai saraci dintre saraci, marea consolatoare a celor înfrânti de globalizare. Beatificarea Maicii Tereza difuzata în întreaga lume, a avut loc la Vatican în 19 octombrie 2003, în prezenta unei „multimi oceanice”.
Institutul Gallup a definit-o pe Maica Tereza persoana cea mai admirata a anilor 1900, mai presus decât Gandhi si Martin Luther, acest lucru provocând o autentica apoteza televizata. Astfel imaginea sorei ajutând un om muribund a devenit holograma contemporana a milostivirii, alimentând o nesfârsita anecdota unde marturisirea edificata, mereu înalta si profunda, se amesteca cu o extraordinara estetizare a sacrificiului de sine. Scriitorul Chatwin, vazându-o pe Maica Tereza sarutând un om lepros în pragul de a muri, a spus: «eu n-as face acest lucru nici pentru un milion de dolari», iar ea privindu-l i-a replicat: «Nici eu. Pentru un milion de dolari nu, însa din iubire fata de Cristos da, si cu bucurie!».
Maica Tereza iubea sa repete faptul ca Dumnezeu lucreaza întotdeauna prin caile cele mai simple, pentru acest lucru ea era mult mai elocventa decât o carte de teologie. Ea conducea expunerea dogmelor în materializarea gesturilor, întâlnirea cu persoanele bolnave, mâna care vindeca, dezmierdarea care alina.

Maica Tereza, nascuta Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, s-a nascut la 26 august 1910, în Skopje, Macedonia, trecând la Domnul în data de 5 septembrie 1997, la Calcutta, India. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit saracii, bolnavii, orfanii si muribunzii, conducând si extinderea misionarilor caritatii, mai întâi în toata India, apoi si în alte tari. A întemeiat ordinul „Misionarele Caritatii”.
În urma Consistoriului public care a avut loc în Palatul Apostolic, Maica Tereza ar urma sa fie canonizata, duminica 4 septembrie 2016.