A trecut la cele vesnice Arhiepiscopul John Bukovski,

primul Nuntiu Apostolic în România dupa 1990

În dimineata zilei de 18 decembrie, a murit, la vârsta de 86 de ani, Arhiepiscopul John Bukovsky, primul Nuntiu Apostolic în România dupa 1990. Duminica, 26 decembrie, în Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, în timpul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, se vor face rugaciuni pentru odihna vesnica a sufletului monseniorului Bukovsky. Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie va fi prezidata de Înalt Preasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si Vice Presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din România. La Sfânta Liturghie va concelebra si monseniorul Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nuntiatura Apostolica din România.
„Dumnezeu sa-l fericeasca pentru totdeauna pe monseniorul John Bukovski. A iubit mult România si biserica noastra locala; as spune chiar ca pentru mult timp a fost protectorul nostru, si atunci când lucra în Secretariatul de Stat al Vaticanului si atunci când a activat câtiva ani ca Nuntiu Apostolic în România, începând din 1990. Sunt sigur ca nu numai în amintirea mea el ramâne un exemplu de slujire si iubire totala a Bisericii si a poporului lui Dumnezeu”, a declarat ÎPS Ioan Robu, Vice Presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din România.
John (Jan) Bukovsky s-a nascut la 18 ianuarie 1924 în localitatea Cerova (districtul Senica) din Slovacia. În 1945 a devenit misionar în congregatia Misionarii Cuvântului Divin, iar în 1947 a plecat în Statele Unite ale Americii pentru completarea studiilor teologice. În 1950 a fost hirotonit preot la Techny (Illinois), în Statele Unite ale Americii. Din anul 1973 si pâna în 1990 a lucrat în Secretariatul de Stat din Vatican, aducând un aport important în încercarile Sfântului Scaun de a stabili contacte cu tari precum Cehoslovacia, Ungaria, România, Bulgaria si Albania. În acea perioada a vizitat deseori România, însotindu-l, în misiunile sale diplomatice, pe Cardinalul Luigi Poggi, pe atunci Nuntiu Itinerant în tarile din estul Europei.
În 1989 John Bukovsky a intrat în serviciul diplomatic al Vaticanului, iar în august 1990 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Arhiepiscop (titular de Tabalta) si totodata Nuntiu Apostolic în România. A fost consacrat episcop în Bazilica Sf. Petru din Roma, la 13 octombrie 1990, de catre Cardinalul Agostino Casaroli, Secretar de Stat în Vatican.
Între anii 1990-1994 a fost Nuntiu Apostolic în România, primul Nuntiu Apostolic dupa iesirea tarii noastre de sub regimul totalitar comunist. Prin activitatea sa diplomatica, Arhiepiscopul Bukovsky a marcat istoria Bisericii Catolice din tara noastra: a realizat restabilirea relatiilor diplomatice dintre România si Sfântul Scaun, a redeschis Nuntiatura Apostolica si a sprijinit Biserica Catolica locala în demersurile sale pentru reintrarea în drepturi si pentru reluarea activitatilor pastorale. La 20 decembrie 1994 si-a încheiat misiunea diplomatica în tara noastra, fiind numit Nuntiu Apostolic în Federatia Rusa. În cartea sa de memorii, publicata în anul 2006, relatând momentul despartirii de România, Arhiepiscopul Bukovsky scria: „Trebuie sa va marturisesc ca plecarea nu a fost lipsita de durere. În timpul îndelungatilor ani de munca sub regimul comunist si ai celor patru ani în care am fost nuntiu m-am simtit bine în România, cu episcopii, cu preotii lor si credinciosii, si în aceasta tara am lasat o farâma din inima mea”.
În anul 2000 monseniorul Bukovsky s-a pensionat si a trait la Viena pâna în anul 2006, când s-a retras în casa comunitatii din Techny (Illinois) a congregatiei religioase din care facea parte. Aici, în ziua de 18 decembrie, sufletul sau s-a reîntors la Tatal.
Arhiepiscopul John Bukovsky va fi înmormântat în Slovacia, tara sa natala.
Dumnezeu sa-l odihneasca în pace.