„Un grup de aproximativ 70 de tineri au parcurs 165 de km pe jos, de la Simleu Silvaniei la Sighetu Marmatiei pentru a-i cinsti pe martirii bisericii catolice.
Acest pelerinaj este un drum, dar nu ca oricare altul, ci unul în care jertfa, rugaciunea si cântecul îsi fac simtita prezenta timp de zece zile, iar prieteniile dincolo de aceste câteva zile. Este un drum în care fiecare pelerin renunta la confortul de acasa, la mofturi, la internet cu scopul de a-i cunoaste pe martirii bisericii, de a-i cinsti, de a cunoaste istoria bisericii, cu scopul de a se ruga împreuna cu altii în acelasi timp si în aceleasi conditii, cu scopul de a socializa si de a învata unii de la altii.
Asa cum li s-a spus la Sighet pelerinilor, salutul si simpla lor prezenta reprezinta o „gura de oxigen” pentru comunitatile prin care trec. Liturghiile sunt vii, sunt animate de voci tinere, de instrumente muzicale, de cântari si rugaciuni rostite cu drag si cu putere, în ciuda efortului fizic pe care fiecare îl depune mergând zeci de kilometri zi de zi pâna la tinta.
Ca în fiecare an, odata ajunsi la Sighet, pelerinii au parte de câteva zile de reculegere spirituala, o încununare, o rasplata pentru jertfa lor. Si anul acesta, în data de 29 de august, tinerii pelerini au avut privilegiul de a-i revedea si de a-i asculta la Închisoarea-Memorial de la Sighetu Marmatiei pe câtiva dintre fostii detinuti politici care au participat la Liturghia celebrata pentru ei si în memoria tuturor martirilor bisericii.
Pelerinii au meditat asupra întrebarii tânarului bogat din Evanghelia dupa Matei 19,16: „Ce BINE sa fac pentru a mosteni VIATA VESNICA?”. Astfel, au încercat sa separe binele de rau, au încercat sa descopere care sunt regulile de „circulatie” pentru a putea trai cu bucurie fiecare zi, au încercat sa îsi stabileasca tinte si sa învete cum sa ia decizii într-un mod placut lui Dumnezeu si au învatat ca viata vesnica nu e doar ceea ce urmeaza dupa moarte, ci este o stare a sufletului în care este prezent Christos.
Aducem recunostinta lui Dumnezeu pentru aceste zile rodnice!
Multumim organizatorilor acestui pelerinaj, Congregatiei „Don Luigi Orione” – Oradea care an de an sprijina aceasta frumoasa actiune!
Multumim tuturor comunitatilor care au gazduit grupul de pelerini!
Multumim postului Radio Maria care a transmis Liturghia animata de pelerini de la Închisoarea din Sighet!
Multumim tuturor celor care s-au rugat pentru pelerini si au sustinut acest pelerinaj!