„Prin scrisoarea apostolica în forma de ”motu proprio”, intitulata ”Humanam progressionem”, papa Francisc a înfiintat noul Departament în Serviciul Dezvoltarii Umane Integrale. Totodata, Pontiful l-a numit prefect al acestuia pe cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, pâna acum, presedinte al Consiliului Pontificale ”Justitia et Pax”.
Noul departament va încorpora atributiile consiliilor pontificale ”Justitia et Pax”, ”Cor Unum”, pentru Migranti si Itineranti si pentru Operatorii Sanitari, care vor fi desfiintate. Departamentul condus de card. Turkson va începe activitatea în 1 ianuarie 2017. ”În tot ceea ce este si tot ceea ce face”, se citeste în scrisoarea Sfântului Parinte, ”Biserica este chemata sa promoveze dezvoltarea integrala a omului în lumina Evangheliei. Atare dezvoltare se realizeaza prin grija fata de bunurile incomensurabile ale dreptatii, pacii si ocrotirii creatiei. Succesorul apostolului Petru, în activitatea sa depusa în favoarea afirmarii acestor valori, adapteaza în continuu institutiile care colaboreaza cu El, ca sa poata veni mai bine în întâmpinarea exigentelor oamenilor pe care sunt chemate sa-i slujeasca”.
Este al doilea departament din noua structura a Curiei Romane, supusa unui proces de reforma si reorganizare, dupa Departamentul pentru Laici, Familie si Viata.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va