„La Oradea, a avut loc joi, 09 martie 2017, Conferinta „Definirea casatoriei si a familiei în Constitutia României” sustinuta de catre domnul Mihai Gheorghiu, presedintele comitetului de initiativa al Coalitiei pentru Familie, domnul Paul Negrut, rectorul Universitatii Emanuel din Oradea si doamna Adina Portaru, avocat. Conferinta a avut loc în sala „Traian Mosoiu”, care s-a dovedit neîncapatoare.
Reprezentantii tuturor Bisericilor si comunitatilor crestine din Oradea au fost prezenti la întâlnire, dintre care îi amintim pe: Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox de Oradea, Preasfintia Sa László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, domnul Ioan Moldovan, presedintele Cultului Penticostal, domnul Petru Vidu, presedintele Cultului Baptist, rabinul David Nagy, rabin al Comunitatii Evreiesti Mesianice din Oradea si presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti Mesianice din Romania si altii.

Principala tema de discutie a fost cea referitoare la organizarea referendumului în vederea definirii casatoriei si a familiei în Constitutia României, dupa ce au fost strânse 3.000.000 de semnaturi pentru modificarea articolului 48 din Constitutia României. Coalitia pentru Familie este o initiativa civica fara personalitate juridica, independenta de orice partid politic si neafiliata confesional, deschisa celor care împartasesc valorile familiei. Misiunea Coalitiei este aceea de a proteja si sprijini familia întemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie.
Doamna avocat Adina Portaru, avocat al ADF Interantional, apara libertatea religioasa, familia întemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie, dreptul la viata începând de la conceptie pâna la moartea naturala, a salutat initiativa acestei conferinte la Oradea: „ salutam organizarea acestei conferinte pe o tema atât de importanta. Încurajam, în acest sens, România sa protejeze si sa promoveze casatoria”. Deasemenea doamna avocat a subliniat si faptul ca „casatoria poate fi definita simplu: uniunea dintre un barbat si o femeie, sot si sotie, tata si mama. Aceasta este singura definitie obiectiva a casatoriei care da nastere la viata, care pune interesul copilului mai presus de dorintele adultilor si care protejeaza dreptul fiecarui copil de a cunoaste si de a fi crescut de tatal si de mama sa”.
Domnul Paul Negrut, rectorul Universitatii Emanuel din Oradea, a reliefat de asemenea importanta familiei constituita dintr-un barbat si o femeie: „Toata civilizatia iudeo-crestina, europeana, occidentala, s-a întemeiat pe casatoria dintre barbat si femeie, si a asigurat coloana vertebrala a civilizatiei. Nu suntem homofobi, suntem normali si vrem sa aparam ceea ce este normal. În modul în care definim familia asezam convingerile noastre referitoare la viata însasi. În momentul în care am redefini ce a creat Dumnezeu am deschide o usa care nu duce nicaieri. În SUA deja se cere legiferarea poligamiei, a casatoriei între un om si un animal sau chiar între om si computer”.

Întâlnirea a fost moderata de catre domnul Daniel Burtic, care la sfârsitul conferintei a invitat pe toti cei prezenti sa cânte imnul „ Cu noi este Dumnezeu / Întelegeti, neamuri si va plecati/ Caci cu noi este Dumnezeu! / Auziti pâna la marginile pamântului / Caci cu noi este Dumnezeu! / Cei puternici, plecati-va! / Caci cu noi este Dumnezeu!”.