„În amintirea vizitelor facute de Ioan Paul al II-lea si Papa Benedict, Papa Francisc s-a întâlnit ieri cu evreii din Roma si amintind de Holocaust, a condamnat orice forma de „violenta a omului asupra omului”, contrara fiecarei religii.
Shalom, Papa Francisc. Comunitatea evreiasca din Roma a primit cu mare afectivitate sosirea Pontifului, ieri dupa masa în splendida Sinagoga din Roma. Papa Francisc si-a esprima dorinta de a saluta pe fiecare persoana în parte dintre cei prezenti în Sinagoga: de la autoritati si directorul comunitatii evreiesti pâna la ranitii atentatului palestinez din 1982, si supravietuitorii Holocaustului, pe care Papa Francisc i-a îmbratisat.
Au fost tinute patru discursuri, de la pupitrul de unde se citeste Tora, dupa fiecare discurs putând fi ascultate pasaje din Psalmi, cântate de corul Templului major. Primul discurs a fost cel al Presedintelui Comunitatii evreiesti din Roma, Ruth Dureghello care a afirmat ca „astazi scriem din nou istorie”, apoi a lansat un apel la o colaborare reciproca pentru „a combate rautatile timpului nostru: rasismul, terorismul, pentru ca pacea nu se dobândeste semanând teroare cu cutitele în mâna, nu se dobândeste varsând sânge pe strada…toti trebuie sa spunem terorismului sa se opreasca…terorismul nu are justificare”.
Pe aceiasi strada a vorbit si presedintele Uniunii Comunitatii evreiesti italiene Renzo Gattegna, remarcând marea contributie a Papei Francisc pentru dialogul dintre evrei si crestini, amintind si faptul ca vizita celui de-al treilea Papa în Sinagoga din Roma este „un semn concret al unei noi ere”.
Papa Francisc i-a salutat pe evrei, „fratii nostri mai mari” din partea întregii Biserici Catolice, amintind raportul fratern avut cu comunitatea evreiasca din Buenos Aires. Voi sunteti „fratii si surorile noastre mai mari în credinta”. Toti a spus Papa Francisc „apartinem unei familii unice, familia lui Dumnezeu, care ne însoteste si ne protejeaza ca pe poporul sau. Împreuna evrei si catolici, suntem chemati sa ne asumam responsabilitatile noastre pentru acest oras, ducând contributia noastra, în special contributia spirituala facilitând rezolvarea diverselor probleme actuale”. Este foarte important ca în dialogul inter religios „sa ne întâlnim ca si frati si surori înaintea Creatorului nostru”.
Mai apoi, Papa Francisc a vorbit celor prezenti despre violentele care se petrec la momentul actual în lume, amintind faptul ca „violenta omului asupra altui om este contrara oricarei religii demna de acest nume, viata fiind sacra pentru ca este darul lui Dumnezeu. Fiecare om trebuie sa fie privit cu bunavointa, cum face Dumnezeu, care pune mâna plina de milostivire peste toti, indiferent de credinta lor, de provenienta lor, si care are grija de cei care au nevoie de El: saracii, bolnavi, marginalizatii, neajutoratii”.
Cu o voce plina de durere Papa a amintit violentele si persecutiile pe care poporul evreu a trebuit sa le îndure dealungul istoriei, mai ales în dramaticul moment al anului 1943 la 16 octombrie în care barbati si femei romani au fost deportati la Auschwitz.
La finalul întâlnirii a fost lansata invitatia la rugaciune comuna pentru „un viitor bun”.
Vizita Papei Francisc la Sinagoga din Roma, poate fi urmarita aici: https://www.youtube.com/watch?v=QbtWYOz8MhE