„În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Spiritul în chip de porumbel a adeverit întarirea cuvântului. Cel ce Te-ai aratat, Cristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, marire Tie!”

Sarbatoarea Botezului Domnului Isus în râul Iordan a fost sarbatorita la Oradea prin Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie arhiereasca savârsita de Preasfintia Sa Virgil, urmata de sfintirea cea mare a apei.
În cuvântul de învatatura adresat credinciosilor Preasfintia Sa a vorbit despre: „îmbracarea în lumina”, asemenea lui Isus. „Suntem cu totii chemati sa iesim din letargie, din stagnare spre o viata spirituala, o viata traita bine. Îmbracati fiind în lumina abandonam tristetea, neîncrederea astfel devenim generosi, voiosi si transparenti. Domnul este lumina cea adevarata, Isus îmbacându-ne pe noi în lumina” a mai spus Preasfintia Sa.
Preasfintia Sa Virgil alaturi de parintii concelebranti au trecut la savârsirea slujbei sfintirii apei, unde s-a cerut ca apa sa devina „izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepartarea puterilor celor potrivnice, plina de putere îngereasca”, iar pe cei care o vor lua acasa sa le fie spre „curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta”. Apa este sfintita printr-o dubla invocare a Spiritului Sfânt.
Slujba Sfintirii celei mari a apei ne aduce aminte de Botezul Domnului în Iordan, moment în care s-au deschis cerurile si S-a aratat Sfânta Treime: Tatal, Fiul si Spiritul Sfânt, dar si de botezul nostru. Aceasta slujba a sfintirii celei mari a apei se oficiaza o singura data pe an, pe 6 ianuarie la Sarbatoarea Botezului Domnului.