„Sarbatoarea Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Liciei este prilej de bucurie si serbare in localitatea Sumal din judetul Salaj. Ziua de 8 iunie 2003 ajunge sa fie o data marcanta in sufletul si viata credinciosilor din bazinul Barcaului. La aceasta data Biserica Greco-Catolica din Sumal este ridicata si sfintita de catre PS. Dr. Virgil Bercea ca Biserica Manastireasca a calugarilor eparhiali dupa Regula Sf. Vasile cel Mare. Biserica Manastirii pastrându-si hramul, Sf. Ierarh Nicolae adaugându-se Înviere Domnului nostru Isus Christos si Adormirea Maicii Domnului.
Manastirea este împodobita cu icoana Maicii Domnului cu Pruncul Isus in brate, icoana hirotesita de Preasfintia Sa Virgil ca icoana de praznic si venerare a acestei obsti calugaresti. Acestei frumoase Icoane i se mai adauga racla care contine moastele diferitilor sfinti (Sf. Vasile cel Mare, Sf. Nicolae, Sf. Iosafat, Sf. Anton de Padua). Iar in ultimii ani Fr. Severian aduce de la Roma o relicva de mare pret, o bucatica din Sfânta Cruce primita în dar de la Bazilica Santa Croce in Gerusalemme alaturi de moastele Sf. Sebastian si Sf. Andrei.
Astfel de douasprezece ani, în fiecare an de 5 decembrie începând cu ora 18.00 Biserica Manastirii devine neîncapatoare. Credinciosi greco-catolici, ortodocsi, romano-catolici si protestanti din Bazinul Barcaului vin la Manastire pentru a lua parte la slujba Vecerniei Mari cu Litie, Acatistul Sf. Ierarh Nicolae, Sacramentului Sf. Maslu si a Molitfelor Sf. Vasile si Ioan Gura de Aur (dezlegarile mari) citite de parintele egumen ieromonah Tarciziu.
Alaturi de credinciosi a fost prezent un sobor de preoti mireni din: Porti, Suplacul de Barcau, Camar, Halmajd, Horoatul Crasnei, Nadar, Sarcau, Marghita. Mare a fost bucuria al avea în mijlocul nostru pe Pr. Ieromonah Sabin Fagaras – staret al Manastirii Stavroanastasis din Feleacu judetul Cluj care a asigurat Sacramentul sf. spovedanii pe parcursul a doua zile.
La sfârsitul programului de rugaciune credinciosii împreuna cu pastorii au luat parte la o agapa frateasca din darul lui Dumnezeu.
În 6 decembrie începând cu ora 9.30 credinciosii au luat parte la Slujba Utreniei si a Sfintei Liturghii. Bucurie a fost a avea în mijlocul lor pe Prea Cucernicul Pr. Vicar Foraneu al Satmarului si Protopop de Carei – Radu Filip.
Parintele Radu în cuvântul sau de învatatura a subliniat importanta calugarilor în viata credinciosilor dar mai ales în viata Bisericii. A vorbit despre importanta unitatii credinciosilor cu pr. egumen Tarciziu si fr. Severian. Le-a cerut sa îi sustina si sa le ajute în predicarea Sf. Scripturi si învataturii moral-dogmatice a bisericii si importanta implicarii la nivel social in viata bisericii si a societatii. Importanta credintei, virtutilor si a rugaciunii în viata credinciosilor. Ziua de Praznic a luat sfârsit cu savârsirea Paraclisului Maicii Domnului si a Rozariului de bucurie.
Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne mântuieste pe noi !