„Sâmbata, 18 februarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat un nou Consistoriu Ordinar Public. Cu aceasta ocazie au fost creati 22 de noi cardinali ai Bisericii Catolice, printre care si Preafericitul Parinte Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Consistoriul a avut loc în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, debutând cu o procesiune a noilor purpurati, plecând de la capela Sfântului Sebastian unde se afla mormântul Fericitului Ioan Paul al II-lea, pâna la altarul central al Bazilicii. La momentul liturgic indicat, fiecare cardinal a urcat la altarul Confesiunii Sfântului Apostol Petru, unde a primit bereta rosie, simbol al daruirii pâna la varsarea sângelui din dragoste fata de Biserica, inelul de cardinal, având încrustate figurile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, si o stea ce o reprezinta pe Maica Domnului, precum si decretul de numire, continând numele bisericii al carei titular devenea noul cardinal si care pentru Preafericitul Lucian este biserica Sfântului Atanasie de la Roma.
Dupa aceasta ceremonie, Preafericitul Lucian, împreuna cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, cu Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti, Ioan Robu, si cu Episcopul Romano-Catolic de Iasi, Petru Gherghel, au participat la un prânz festiv oferit de Congregatia pentru Bisericile Orientale, la care au fost prezenti, la invitatia Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, mai multi purpurati, printre care decanul Colegiului Cardinalilor, Eminenta Sa, Angelo Sodano, Arhiepiscopul de Viena, Christoph Schönborn, precum si alti invitati.
În dupa-amiaza zilei de sâmbata, 18 februarie, noul cardinal, Preafericirea Sa Lucian, a primit în foaierul Aulei Paul al VI-lea din Vatican si a binecuvântat sutele de credinciosi veniti cu acest prilej din România din toate eparhiile greco-catolice, precum si din diaspora. În acelasi context, Cardinalul Lucian a fost felicitat de catre Secretarul de Stat al Sanctitatii Sale, Cardinalul Tarcisio Bertone, de Cardinalul Angelo Bagnasco, Presedintele Conferintei Episcopale Italiene, de monseniorul Georg Gänswein, secretarul personal al Sfântului Parinte Papa Benedict si de alte înalte fete bisericesti.
La acest moment istoric pentru Biserica Româna Unita cu Roma si pentru întreaga tara au fost prezenti importanti reprezentanti ai vietii politice din România.
În seara zilei de sâmbata a fost organizata o receptie oferita de Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun în cinstea noului Cardinal Român, ocazie cu care Excelenta Sa, Ambasadorul Bogdan Tataru-Cazaban, a exprimat aprecierea Statului Român pentru aceasta numire care onoreaza întreaga natiune româna. Cardinalul Lucian, în discursul rostit cu aceasta ocazie a multumit distinselor autoritati prezente si tuturor invitatilor.
Duminica, 19 februarie 2012, Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru împreuna cu noii cardinali. Suveranul Pontif a subliniat, în cuvântul sau de învatatura, aspectul universalitatii Bisericii Catolice, care se exprima si prin celebrarea acestui Consistoriu, invitând noii purpurati la o adânca constientizare a misiunii la care sunt chemati în slujirea poporului lui Dumnezeu si în spirit de colaborare cu urmasul Sfântului Petru.
Tot în cursul zilei de duminica, la traditionala rugaciune „Angelus”, Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea s-a adresat sutelor de pelerini prezenti la Roma pentru aceasta sarbatoare, rostind în limba româna: „Salut pelerinii de limba româna veniti la Roma pentru Consistoriu. Rugaciunea la Mormintele Apostolilor sa va întareasca credinta si entuziasmul de a vesti Evanghelia”.
În agapa frateasca organizata cu acest prilej la Colegiul Pontifical Ucrainean „Sfântul Iosafat” de la Roma, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, multumind multimii de pelerini prezenti, a anuntat numirea de catre Congregatia pentru Bisericile Orientale a noului Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, în persoana parintelui Gabriel Buboi.
Luni, 20 februarie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea a acordat o audienta generala noilor Cardinali si tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume prezenti în Cetatea Eterna pentru acest eveniment. Eminenta Sa, Cardinalul Lucian, i-a multumit Sfântului Parinte pentru aceasta mare onoare acordata Bisericii Greco-Catolice si României, oferindu-i în dar o icoana a Bunului Pastor. Sfântul Parinte, adresându-se Întâistatatorului Bisericii Române Unite si credinciosilor prezenti, a rostit din nou în limba româna urmatoarele cuvinte: „Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Muresan si pe voi toti, credinciosi din România, care ati dorit sa va strângeti în jurul iubitului vostru Pastor, pe care l-am creat cardinal. Împreuna cu voi salut întregul popor român si Patria voastra, legata acum si mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea sa va sustina mereu”.