„Dupa un efort sustinut de mai bine de un an, zilele trecute a fost montat pe dealul de la Vintere monumentul dedicat eroilor neamului românesc, martirilor si marturisitorilor credintei catolice, monument ridicat la initiativa parintelui paroh Florin Jula, a Parohiei Vintere, a Asociatiei Episcop Vasile Aftenie, precum si a unor binefacatori care au dorit sa-l preamareasca pe Dumnezeu în acest mod. Astfel, comunitatea care l-a daruit pe Preasfintitul Iuliu Hirtea, episcop de Oradea, onoreaza acum eroii întregului neam, dar si cei care au pastrat nestinsa flacara credintei stramosesti catolice.
Monumentul sub forma de cruce luminoasa, are înaltimea de 14 metri (2 m soclul din beton si 12 m crucea propriu-zisa) si o greutate de 10 de tone, fiind vizibil de la o distanta de aproximativ 30 de km. Pentru a face posibila ridicarea monumentului a fost necesara mai întâi amenajarea unui drum de aproape 900 m. Urmeaza ca într-o a doua etapa, când vor fi si alte resurse la dispozitie sa se finalizeze si instalatia electrica care va lumina si va pune în evidenta monumentul mai ales pe parcursul noptii.
Acest monument face parte dintr-un ansamblu religios mai larg care va cuprinde între altele si Calea Crucii care va fi amenajata pe dealul de la Vintere, proiect care va fi demarat anul viitor, dorindu-se ca acest loc sa devina unul de rugaciune pentru credinciosii întregii eparhii si nu numai. Tot anul viitor va fi demarata înfrumusetarea peisagistica a terenului aferent monumentului.
Cei care doresc sa contribuie la finalizarea acestui monument care sa aminteasca de jertfele înaintasilor sunt rugati sa-l contacteze pe preotul paroh Florin Jula, astfel încât sa putem participa cu totii, cât mai curând la sfintirea monumentului.
Întreaga comunitate din Vintere a multumit Bunului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, Sfântului Anton, Sfintei Rita si Arhanghelilor Mihail si Gavril pentru aceste daruri, rugându-i ca si pe viitor sa-i binecuvânteze cu alte împliniri spirituale.