„La Seminarul Teologic Greco-Catolic, Sfintii Trei Ierarhi din Oradea s-au desfasurat astazi, 27 februarie 2016, lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco Catolice, de Oradea.
În deschiderea lucrarilor, Preasfintia Sa Virgil Bercea a vorbit despre Anul Jubiliar al Milostivirii, decretat de Sfântul Parinte Papa Francisc, amintind faptul ca: „faptele milei trupesti si sufletesti se adreseaza fiecarui om în parte”. Preasfintia Sa a mai amintit de asemenea si despre recenta întâlnire a Papei Francisc cu Patriarhul Chiril al Rusiei, precum si despre relatiile actuale dintre Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica si celelalte biserici crestine.
A urmat apoi prezentarea raportului de activitati pentru anul 2015 si a propunerilor pentru anul 2016 facute de catre parintii protopopi, de catre Asociatiile (Caritas Eparhial Oradea; Radio Maria; Cercetasii Români Uniti; Asociatia Tineretului Român Unit, ASTRU Oradea; Reuniunea Mariana; Asociatia Generala a Românilor Uniti, AGRU Oradea) si organizatiile prezente pe teritoriul Episcopiei de Oradea precum si de catre reprezentantii manastirilor si congregatiilor religioase.
Parintele vicar general al Episcopiei, Olimpiu Todorean, a prezentat bilantul de venituri si cheltuieli pe anul 2015, bugetul preconizat si aprobat pentru anul 2016 precum si prezentarea raportului de activitati pentru anul 2015 si a propunerilor pentru anul 2016. Parintele vicar responsabil cu preotii, Antoniu Chifor, a prezentat situatia actuala a parohiilor si perspectivele pentru anul 2016, în vederea formarii permanente a clerului.
Cuvântul a mai fost luat si de catre parintele Gheorghe Turcas, vicarul foraneu al Silvaniei, dupa care a urmat un timp pentru discutii.
Adunarea Eparhiala s-a terminat cu o rugaciune, Preasfintia Sa oferind binecuvântarea celor prezenti. Adunarea Eparhiala este organismul consultativ pentru toate problemele administrative, culturale, sociale, economice si patrimoniale din cadrul unei eparhii.