„Craiasa alegându-te

Îngenunchem rugându-te,

Înalta-ne, ne mântuie!”

(Mihai Eminescu „Rugaciune”)

„ …astfel alergam la tine, Maica Fecioara, cerând alinarea, mângâierea si iubirea unei Mame. Nu-ti întoarce privirea de la noi, copiii tai, si învata-ne sa ne iubim unii pe altii dedicând întreaga dragoste de care suntem capabili, Celui care S-a jertfit pe Sine pentru rascumpararea noastra!” Acesta poate fi doar un gând scurt al unui credincios pe care ziua de 14 august îl gasea în rugaciune, la Manastirea „Maica Domnului” Oradea. Prilejuita de hramul Bisericii, “Adormirea Maicii Domnului”, sarbatoarea era descrisa simplu si elegant, într-un decor solemn. Flori albe, multa lumina, dar mai ales, suflete calde se asterneau într-o ordine desavârsita în fata Fecioarei Maria.
Precedat de o perioada de post, acest ceas de mare bucurie a venit încarcat de semnificatii pe care credinciosii le-au deslusit împreuna cu Parintele franciscan Florin Orza, de la Chisineu-Cris, care a vorbit atât de frumos, în fiecare seara a postului, la celebrarea Paraclisului Maicii Domnului, despre dogmele mariane si misterele Sfântului Rozariu.
Pelerinajul, deja traditional, a început în seara zilei de 14 august cu Sf. Liturghie de deschidere de la ora 18.00. Sute de credinciosi, însotiti de Preasfintiile Lor, Episcopul greco-catolic Virgil Bercea si Episcopul romano-catolic László Böcskei, Parintele Paroh Mihai Vatamanelu si de un sobor de preoti din eparhie, au pornit apoi, într-o procesiune cu replica statuii Sfintei Fecioare de la Fatima, prin oras.
Precum niste copii care de ziua mamei lor se straduiesc sa-i arate acesteia cât de multa iubire îi poarta în inimi, la fel si credinciosii greco-catolici si cei romano-catolici, s-au unit în rugaciune. Dupa un popas la Bazilica Romano-Catolica, pelerinii s-au întors la Manastirea “Maica Domnului”, unde programul a continuat cu Calea Crucii, Sfânta Liturghie, Adoratie Euharistica, Acatistul, Sf. Rozariu, etc. Rugaciunile de pe parcursul întregii nopti, au fost lumina în întuneric, lumina cinstirii continue a Mamei noastre Ceresti, biserica ramânând deschisa pentru cei care au vrut sa petreaca putin timp în meditatie si priveghere mariana.
Sfânta Liturghie Arhiereasca din 15 august a încheiat programul pelerinajului de la Manastirea “Maica Domnului” Oradea. Un eveniment special a sporit si mai mult bucuria acestei frumoase sarbatori si anume, sfintirea crucifixului din bronz, daruit acestei comunitati de catre domnul prof. arh. Teodor Zoran din Bucuresti.
A fost o sarbatoare frumoasa care, ca în fiecare an, ne-a mângâiat sufletul si ne-a umplut inimile de bucuria si de speranta Învierii.
Maria s-a înaltat cu trupul si sufletul la cer, fapt care, dupa cum spunea si Preasfintia Sa, Virgil Bercea, este o certititudine a Învierii în care trebuie sa credem si sa speram. Viata noastra în aceasta lume nu este decât un drum pe care noi putem fi pelerini sau vagabonzi, iar adevarata lupta pe care trebuie sa o purtam este aceea spre a întelege si a accepta menirea pe care o avem pe acest drum. Nu în ultimul rând, trebuie sa avem curaj, curajul de a spune precum Fecioara Maria “Doamne, fie mie dupa cuvântul Tau!”.

Despre eveniment:


http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Sute+de+oradeni+au+participat+la+o+procesiune+prin+oras+cu+statu