„În dupa masa zilei de miercuri, 21 februarie 2018, a avut loc la Bazilica Romano-Catolica din Oradea, sfintirea altarului dedicat Fericitului Szilárd Bogdánffy, primul martir al Bisericii Catolice din România, beatificat dupa destramarea regimului comunist.

Slujba de sfintire a noului altar a fost oficiata de catre Excelenta Sa Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea si în prezenta Excelentei Sale Martin Roos, episcop romano-catolic de Timisoara si Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. De asemenea au fost prezenti si membrii Capitlulelor Episcopiei de Oradea si Timisoara.

Piesa de altar în forma ovala a fost realizata de artistul plastic de origine oradeana, Mandula Peli, pictor si grafician laureat cu premiul Barcsay. Altarul dedicat Fericitului Szilárd Bogdánffy este asezat în nava laterala estica a Catedralei, în a doua capela dinspre sanctuarul Bisericii.

În cadrul ceremoniei a fost acordata si medalia diecezana de merit „În slujba credintei” instituita de catre Episcopul Böcskei László în anul 2012, medalie de argint decernata în data de 21 februarie a fiecarui an, în cadrul Vesperei aniversare a nasterii Fericitului Episcop martir Bogdánffy Szilárd, unei persoane care s-a evidentiat în viata de credinta, dând dovada iubirii si fidelitatii fata de Biserica. Comisia reunita cu acest scop miercuri, 14 februarie 2017, a analizat toate propunerile înaintate de catre decani, si a decis ca în acest an medalia de merit sa fie acordata enoriasei din Carastelec, Balog Katalin.