„În perioada 01-03 octombrie 2015, luna Sfântului Rozariu, s-a desfasurat la sediul Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj întrunirea Conferintei Nationale a Reuniunilor Mariane din România.
La sosire, participantii au fost întâmpinati cu multa caldura de însusi Excelenta Sa, Preasfintitul Episcop Alexandru la palatul episcopal, începându-se astfel, prin binecuvântarea sa arhiereasca lucrarile acestei conferinte. Preasfintitul episcop Alexandru ne-a amintit de importanta rugaciunii Sfântului Rozariu, care provine etimologic de la latinescul rosarium (coroana de trandafiri), ilustrându-l printr-un minunat exemplu: asa cum într-o gradina gasim trandafiri de diferite tipuri si culori, în Rozariul Maicii Domnului gasim patru soiuri deosebite de trandafiri, fiecare grupat în buchete de câte cincizeci de fire: un buchet de bucurie, unul de lumina, unul de durere si unul de marire. În aceste buchete cinstim cele mai însemnate mistere ale vietii, patimirii si maririi lui Isus Cristos si ale Preasfintei Fecioare Maria. Ca un prim îndemn, Preasfintia Sa ne-a invitat sa traim spiritul marianist în credinta, iubire, în rugaciune plina de evlavie si speranta, slujind lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei fecioare, spre gloria Sa, întarirea Bisericii si mântuirea sufletelor. De asemenea ne-a asigurat de prezenta sa alaturi de noi în aceste zile de har si a salutat cu multa bucurie delegatiile din diferitele eparhii ale Bisericii noastre: din Blaj, îndeosebi pe pr. Ioan Farcas – parintele spiritual al R.M. din Arhiepiscopia Majora si doamna prof. dr. Angela Groza – presedinta nationala a R.M., împreuna cu toti ceilalti delegati, preoti si marianisti din eparhiile de Baia Mare, Cluj-Gherla, Oradea Mare, Bucuresti si Lugoj. Doamna prof. dr. Angela Groza ne-a transmis si mesajul Preafericirii Sale, Cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major prin care saluta pe toti participantii la aceasta întrunire, oferindu-le arhiereasca sa binecuvântare. În continuare, parintele Cristian Chisvasi – consilier R.M. Lugoj, a prezentat programul acestor conferinte, întocmit de comitetul eparhial R.M. Lugoj si aprobat de Preasfintia Sa, Episcopul Alexandru.
Prima tema a programului a fost meditatia ”De unde aceasta onoare ca Maica Domnului meu sa vina la mine?” (Luca 1, 43) sustinuta de parintele Cristian Chisvasi, dupa care am plecat împreuna spre Catedrala Episcopala Coborârea Spiritului Sfânt, pentru Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie. În monumentala catedrala, Preasfintitul episcop Alexandru a tinut un cuvânt de învatatura în care a subliniat rolul Maicii Domnului ca model autentic de traire crestina a credintei, blândetii si iubirii. Aceasta contemplare a Sfintei Fecioare, împodobite cu plinatatea harului a dus la asocierea multor persoane devotate Maicii Domnului în Reuniunile Mariane pentru a sluji dupa exemplul ei Bisericii Domnului nostru Isus Hristos. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date cu multa maiestrie si daruire de corul catedralei dirijat de doamna prof. Olimpia Dragan. Aceasta prima zi s-a încheiat cu cina oferita din bunavointa Preasfintiei Sale.
În ziua urmatoare, 2 octombrie, cu soarele înaltat pe cerul albastru, Preasfintia Sa Episcopul Alexandru ne-a dus în pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Scaius: ”Ziua este buna, iar clopotele bat, Marianistele se aduna si pricesnele rasuna, la Maica Preacurata care ne asteapta cu mare bucurie, la Sfânta Liturghie, aceasta Jertfa vie, a Fiului Isus, prezent pe altar, aici la Scaius.”
Dupa Sfânta Liturghie, parintele paroh Iulian Hasciar ne-a prezentat istoria icoanei de la Scaius, mai ales perioada în care ea a lacrimat. În încheiere ne-a prezentat si istoria recenta acestui sanctuar marian, loc de pelerinaj eparhial si cum s-a dezvoltat în ultimii ani prin purtarea de grija Preasfintiei Sale Alexandru, un mare devotat al Sfintei Fecioare.
În acest loc deosebit ne-am împartasit cu Trupul si Sângele Domnului nostru Isus Cristos si de toate harurile si binecuvântarile revarsate asupra noastra prin grija materna a Preacuratei.
Fii marita, O, Fecioara, gândul nostru cu multumire la tine zboara!
Prânzul l-am servit la resedinta episcopala, iar apoi, ca un moment de relaxare, am avut bucuria de a vizita însotiti de Preasfintitul episcop Alexandru acest edificiu memorabil si gradina sa, aflând totodata si istoria sa, îndepartata si recenta, prin modificarile si renovarile facute prin osteneala Preasfintiei sale.
Dupa-amiaza ne-am întors în sala de conferinte pentru meditatiile: ”Perspective biblice si actiunea Spiritului Sfânt asupra celor implicati în planul de iubire” si ”Femeia în spatiul de slujire si mântuire”. Iar dupa o mica pauza, sub îndemnul: ”Dumnezeu nu înceteaza sa ne cheme si astazi la slujire” a urmat un moment de dezbateri publice în cadrul caruia s-au facut propuneri, s-au împartasit experiente edificatoare si am avut ocazia sa ascultam si câteva marturii personale. Ziua s-a încheiat cu cina si recitarea Sfântului Rozariu în capela Sfântul Vasile cel Mare din Palatul episcopal.
În ultima zi, sâmbata 3 octombrie, zi deosebita de venerare a Maicii Domnului în luna Rozariului, am oferit participarea noastra la Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie pentru toate intentiile Sfintei Fecioare si pentru toti episcopii, preotii si laicii din Biserica noastra, în special pentru cei din Reuniunea Mariana, amintind totodata si sufletele tuturor marianistilor raposati, consacrati sau laici. Împartasirea noastra cu Sfintele si de viata facatoarele Taine le-am oferit pentru aceleasi intentii.
Programul a continuat cu ascultarea si meditarea Cuvântului lui Dumnezeu (sau Lectio Divina) fiindu-ne propusa pericopa evanghelica din Luca 5, 17 -26 sub denumirea de ”Rugaciune si mijlocire practica”. În cadrul discutiilor libere ce au urmat Preasfintia Sa episcopul Alexandru ne-a vorbit despre importanta si centralitatea Sfintei Împartasanii în viata noastra. Toti participantii au avut ocazia sa împartaseasca opinii, pareri si marturii, creându-se astfel o atmosfera de bucurie si întarire reciproca în credinta.
Întrunirea nationala s-a încheiat în capela Casei Diecezane cu adorarea lui Isus în Preasfântul Sacrament si Binecuvântarea Euharistica data de Preasfintia Sa Episcopul Alexandru, urmata de cântecele marianiste de adorare si multumire a Mântuitorului nostru Isus Cristos si a Sfintei Fecioare Maria, Maica plina de iubire. Iar Preasfintia Sa ne-a coplesit din nou cu darnicia sa, oferindu-ne cadouri si buchete de rozmarin si busuioc. Cu ocazia prânzului festiv, am primit binecuvântarea sa arhiereasca si s-a anuntat ca urmatoarea Întrunire Nationala a Reuniunilor Mariane din anul 2016 va avea loc în eparhia de Bucuresti.
În încheiere dorim sa multumim Maicii Domnului pentru toate harurile si darurile de care ne-a facut vrednici, îndeosebi prin purtarea de grija a Preasfintiei sale episcopul Alexandru, care a organizat acest eveniment, asigurându-l de deosebita noastra pretuire, de rugaciunile noastre fervente si încredintându-l Inimii Neprihanite a Mariei!
Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de sus!
Sursa:http://www.bru.ro

Presedinta Reuniunii Mariane

Eparhiale a Lugojului