„Între 8 si 10 octombrie, la sediul Departamentului Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica, au avut loc lucrarile Simpozionului International Scoala Ardeleana, eveniment ajuns la a X-a editie. Organizat de catre Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Oradea, împreuna cu Universitatea Babes – Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolica si Colegiul Greco-Catolic Sfântul Atanasie, Nyíregyháza, Ungaria, lucrarile simpozionul au deschis seria evenimentelor dedicate zilei nationale a Scolii Ardelene, sarbatorita în fiecare an la data de 11 octombrie.
Simpozionul International, desfasurat sub egida Scolii Ardelene, pe lânga prezentarea studiilor din domeniul istoriei, rodul cercetarii specialistilor din institutele de specialitate din tara si de peste hotare, a dezbatut în spiritul scolii de gândire deschisa de gânditorii ardeleni si problemele legate de Familia crestina – Fundamente antropologice, iubire si sexualitate în celibat si casatorie, fiind abordate atât sub aspect filosofico-teologic, cât si din perspectiva antropologiei, eticii, psihologiei, sociologiei, a sexualitatii si modelor culturale care modeleaza spatiul cultural european.
Cu aceasta ocazie au conferentiat prof. Andrei Marga si prof. Alberto Castaldini, prezentând o vasta sinteza a tuturor scrierilor de specialitate care se refera la rolul femeii si al familiei în crestinism, mai ales ca relatiile intrafamiliale sunt „locul” în care se formeaza identitatea persoanei umane si apoi al spatiului cultural în care aceasta traieste. Lucrarile sustinute de conferentiarii din Italia, România, Ungaria si Slovacia vor fi publicate si anul acesta la Presa Universitara Clujeana, volumele acestor manifestari, devenite o traditie oradeana, constituind deja o baza de cercetare si lectura pentru cei interesati.