„Sute de credinciosi au participat, azi, 27 septembrie 2015, la cel mai important eveniment din viata comunitatii: resfintirea Bisericii Greco-Catolice cu hramul „Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul” de catre Preasfintitul Virgil Bercea, si un sobor de preoti. La eveniment au participat pe lânga locuitorii comunei Beliu, si cei din localitatile limitrofe.
Slujba de sfintire a bisericii a început la ora 10.15. Preasfintitul Virgil, împreuna cu soborul de preoti, cu seminaristii si cu credinciosii au înconjurat lacasul de cult, ungând peretii cu Sfântul Mir, dupa care a oficiat slujba de sfintire a Altarului. În piciorul Sfintei Mese din Altar, s-a pus hrisovul de sfintire, act semnat de Preasfintitul Virgil, pr. protopop Gavril Buboi, parohul locului Cosmin Ioan Farcas, pr. vicar cu preotii Antoniu Chifor, pr. rector al Seminarului Teologic Anton Cioba, pr. protopop de Chisineu Cris Ciuban Danut, precum si ceilalti confrati prezenti si ceilalti participanti, din care amintim pe primarul localitatii Tica Pavel, alaturi de vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Iustin Cionca, dar si o particica din sfintele moaste. Dupa acestea, PS Virgil le-a cuvântat credinciosilor. „Astazi suntem prezenti la slujba de sfintire a lacasului, în care se savârsesc Sfânta Liturghie si toate celelalte taine si slujbe religioase pentru credinciosii comunitatii greco-catolice din Beliu si de pretutindeni, îndemnând la sustinere reciproca, la întelegere, iertare si iubire”.
Mai întâi, s-a înconjurat lacasul de cult, Preasfintia Sa purtând în mâini, pe un disc, moaste de martiri, aducând aminte ca primele altare sau primele biserici au fost construite pe mormintele martirilor. De aceea, cu gândul la cei care si-au dat viata pentru Hristos si pentru Evanghelie, s-a înconjurat acest lacas citind rugaciuni speciale, stropind cu agheasma si ungând cu Sfântul si Marele Mir peretii bisericii prin exterior, dupa care, în interior, în Sfântul Altar, am întocmit jertfelnicul sau Sfânta Masa, asezând în piciorul Sfintei Mese particica de moaste ale martirilor într-o cutiuta speciala, însotita de un hrisov, care da marturie despre ceea ce s-a întâmplat în acest loc. Biserica aceasta, care este un dar al oamenilor facut catre Dumnezeu, devine prin slujba de sfintire darul lui Dumnezeu catre oameni, pentru ca la acest edificiu nu ne raportam ca la o cladire oarecare, ci ne raportam ca la Casa lui Dumnezeu si casa noastra, a tuturor, pentru ca prin ungerea cu Sfântul si Marele Mir, prin stropirea cu agheasma si apoi prin savârsirea Sfintei Liturghii, edificiul acesta, construit în anul 1834, într-o arhitectura bisericeasca specific transilvaneana cu influente de baroc târziu, a devenit Casa Lui Dumnezeu si casa celor care constituie trupul tainic al Lui Hristos. Biserica este o cladire însufletita, pentru ca a primit cele trei taine: botez, mirungere si apoi Sfânta Liturghie, dupa cum fiintei umane i se aplica la Botez trei sfinte taine.
Preasfintitul Virgil a laudat efortul depus de catre credinciosi la renovarea totala a Bisericii, efort care este cladit în parte pe jertfa celor de dinainte care au trecut spre bucuria vesnica, amintind aici rolul deosebit pe care l-au avut pr. Lup Sever si pr. Eugen Pantea, de fericita amintire.
Parintele Cosmin Ioan Farcas, parohul locului a multumit Preasfintitului Virgil, confratilor preoti si dreptmaritorilor crestini pentru ca s-au ostenit si ajutat Biserica, fiind apreciati prin înmânarea unor Diplome de recunoastere a meritelor celor implicati.
La sfârsitul Sfintei Liturghii toti participantii, s-au bucurat de agapa frateasca pregatita cu multa atentie si dragoste de catre credinciosii Parohiei Greco-Catolice „Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul”.
De asemenea în anexa de lânga Biserica se pot vedea obiecte de o valoare inestimabila spiritual si nu numai, în muzeul Bisericii.

„Pentru Casa Domnului Dumnezeului nostru, Va dorim tot binele!” (Psalm 121, 10)