„Când spunem exercitii spirituale, inevitabil, ne gândim la Sf. Ignatiu de Loyola. Acesta ne spune ca asa cum plimbarea, mersul si alergatul sunt exercitii trupesti, la fel orice mod de a-ti pregati si dispune sufletul pentru a putea îndeparta de la sine toate înclinatiile dezordonate si, mai apoi, odata îndepartate, pentru a cauta si gasi vointa divina prin dispunerea propriei vieti întru mântuirea sufletului, se numeste exercitiu spiritual. Cu aceste gânduri am pornit la drum, joi 24 septembrie, spre Parohia Vadu Crisului unde, timp de trei zile, am participat la Exercitiile Spirituale pe care Seminarul nostru le propune la începutul fiecarui an de studiu.
Meditatiile au fost sustinute de pr. Felix Roca, asistentul spiritual national al Actiunii Catolice din România si responsabil cu Oficiul de Tineret în cadrul Conferintei Episcopale din România. Tema principala propusa spre meditare a fost milostivirea, în contextul în care anul acesta Papa Francisc a convocat Jubileul Extraordinar al Milostivirii. Asadar, bula papala de convocare, Misericordiae vultus, a reprezentat un ghid foarte util. S-a pornit în acest parcurs catre milostivire cu gânduri asupra victoriei, mai exact victoria asupra patimilor si ispitelor, urmând sa ne oprim asupra temei chemarii, unde am încercat sa reflectam asupra chemarii pe care am primit-o fiecare în parte, gândindu-ne la chemarea primilor discipoli (Mt 1, 16-20).
Dupa o privire mai profunda asupra vocatiei personale, am continuat cu spirit meditativ sa cercetam rolul nostru si al comunitatii noastre în planul salvific pe care Dumnezeu îl are; am înteles ca rolul, dar mai ales scopul nostru este acela de slujire. Slujire nu doar în Casa Domnului, ci si slujirea împreuna si pentru poporul Domnului. Pentru a reusi sa ne îndeplinim aceasta misiune de slujire, trebuie sa ne lasam vindecati de toate febrele care ne fac sa suferim, asemenea soacrei lui Petru (Mc 1,29-31). Vindecati asadar de aceste febre putem porni în calatoria noastra de slujire ce trebuie sa fie condusa de milostivire.
„Asadar, milostivi ca Tatal este motoul Anului Sfânt. În milostivire avem dovada modului în care iubeste Dumnezeu. El se da în întregime pe sine însusi, pentru totdeauna, gratuit si fara a cere nimic în schimb. Vine în ajutorul nostru atunci când îl invocam” (Misericordiae vultus 14).
Multumim în special PS Virgil Bercea, pentru implicarea si sprijinul acordat formarii noastre pe parcursului anilor de studiu, dar si echipei de formatori ai Seminarului, precum si asistentilor spirituali. Îi multumim bineînteles si parintelui Felix Roca pentru bunavointa si fericirea cu care a venit si ne-a ajutat sa începem cum se cuvine noul an formativ. Nu în ultimul rând îi multumim lui Dumnezeu pentru acest timp de har în care ne-a binecuvântat din plin.