„Ca de fiecare data, si în acest an a avut loc în Italia, Campusul Ecumenic la Loreto. Aceasta a saptea editie s-a desfasurat între 29 iulie – 5 august la Centrul Ioan Paul II, condus de don Paolo Volpe. Aici au fost reprezentate 4 tari, respectiv 4 confesiuni religioase: România (greco-catolici si ortodocsi), Ungaria (greco-catolici), Suedia (luterani) si Italia (romano-catolici). Împreuna am fost 144 de participanti.
Tema Campusului din acest an a fost “perlele vietii”. Aceasta tema a fost propusa de delegatia suedeza si are ca fundament un moment din viata episcopului luteran Martin Lonnebo. Se spune ca din cauza unei furtuni violente el a fost blocat pe o insula greceasca pentru mai multe zile. În timp ce era acolo a avut o viziune în care i se spunea sa creeze o bratara cu perlele vietii pentru a fi folosita ca instrument al diferitelor confesiuni religioase pentru rugaciune si meditatie. Aceasta bratara are 18 perle dintre care una este perla lui Dumnezeu, sase sunt perle ale tacerii, una este perla a Eu-lui, una este perla a botezului, una a desertului, una a seninatatii, doua a iubirii, trei sunt perle ale secretului, una este perla a întunericului si una a învierii. În fiecare zi am meditat asupra uneia dintre aceste perle.
Programul de obicei începea la ora 8 în fiecare zi cu rugaciune, apoi mic dejun, conferinta având ca tema perla din acea zi, apoi discutii pe grupuri, rugaciunea luminii si prânz. Dupa masa era timp liber pâna la 16.30 iar apoi din nou discutii, rugaciune si cina. Seara erau propuse diferite laboratoare (workshopu-uri) printre care dans, cor, clown therapy si altele.
Idea organizatorilor Campusului a fost sa puna împreuna persoane din diferite tari si cu modalitati diferite de a trai iubirea lui Dumnezeu, pentru a se bucura de aceasta iubire a lui Dumnezeu care se arata în atatea rituri diferite. Culturi diverse, multi tineri plini de entuziasm si preoti, voluntari si animatori care s-au pus în slujba lui Dumnezeu si a tinerilor, aceasta au însemnat zilele petrecute la Loreto.
Grupul Eparhiei de Oradea a fost condus de parintele Paul. Pentru multi a fost prima data când mergeau la Campus Ecumenic de la Loreto. La întoarcere toti erau cu zâmbetul pe buze si cu promisiunea în inima ca… “voi merge si la anu”.
Din ceea ce ei au trait la Loreto au vrut sa împartaseasca si cu noi câte ceva.

„Acest campus m-a ajutat sa îmi fac prieteni din România, Suedia, Ungaria si Italia. De asemenea m-a ajutat sa fiu mai deschisa cu cei din jurul meu si sa accept parerile fiecaruia. Cel mai impresionant loc a fost Bazilica, lucul în care am reusit sa fiu doar eu cu Dumnezeu si sa îmi dau seama ca nu conteaza unde te afli, Domnul este mereu cu tine.”

Miclaus Zorela

“A fost o experienta foarte interesanta, cu multe activitati (mi-au placut mult discutiile pe grupuri). Am încercat sa vorbesc în nu stiu câte limbi dar nu mi-a iesit. A fost o zona superba si locurile vizitate au fost de vis”.

Portan Cristina

„Am cunoscut multi oameni si am ramas uimita cât de frumos am relationat. Ma bucur enorm ca am ramas cu amintiri frumoase si ca am putut lega prietenii noi. De asemenea aceasa experienta m-a determinat sa ma gândesc mai mult la dimensiunea spirituala a lucrurilor, si sa privesc diferit ceea ce mi se întâmpla zilnic.”

Marin Carina

„Îi multumim bunului Dumnezeu pentru aceasta posibilitate de a-L recunoaste în persoane diferite si de a-L ruga în diferite limbi si în modalitati diverse. Îi multumim si pentru noile prietenii pe care am reusit sa le legam acolo si care continua. Multumim si directorul Centrului Ioan Paul II, don Paolo Volpe si parintelui don Francesco Pierpaoli pentru primirea calduroasa. De asemenea multumim voluntarilor si animatorilor”.

„Ce poate fi mai frumos decât sa stai o saptamâna întreaga alaturi de tineri si persoane minunate, de diferite confesiuni si împreuna sa-L lauzi si sa-L preamaresti pe Dumnezeu?!”

Alexandra Cristina Szucs