„Programul întâlnirii, organizata în trei serii de câte o zi, a cuprins, în cursul diminetii, doua conferinte, prezentate de fr. Lucian Horlescu si fr. Stefan Acatrinei, urmate de un moment de rugaciune si servirea prânzului, iar dupa-amiaza s-a mers în vizita la casa memoriala din Galbeni a slujitorului lui Dumnezeu, pr. medic Martin Benedict si, ulterior, la Valea Mare, unde s-au rostit rugaciuni la mormintele fratilor înmormântati în cimitirul din aceasta localitate.

Fr. Adrian Sorin Giurgi, presedintele Comisiei pentru formare permanenta, a deschis adunarea cu un salut de bun venit adresat celor prezenti, dupa care a contextualizat si motivat aceasta initiativa, atât pe dorinta fratilor de a aprofunda identitatea franciscana, exprimata de ei însisi în chestionarul publicat în lunile trecute, cât si pe cuvintele papei Francisc din Evangelii gaudium, 87: „Astazi, când retelele si instrumentele comunicarii umane au ajuns la dezvoltari nemaiauzite, simtim provocarea de a descoperi si a transmite „mistica” de a trai împreuna, de a ne amesteca, de a ne întâlni, de a ne îmbratisa, de a ne sprijini, de a participa la aceasta maree un pic haotica ce se poate transforma într-o adevarata experienta de fraternitate, într-o caravana solidara, într-un pelerinaj sfânt. În acest mod, cele mai mari posibilitati de comunicare se vor transforma în posibilitati mai mari de întâlnire si de solidaritate între toti. Daca am putea urma acest drum, ar fi un lucru asa de bun, asa de vindecator, asa de eliberator, asa de generator de speranta!”

Atât reflectia fr. Lucian, cât si meditatia fr. Stefan au oferit celor prezenti un bogat si important continut psihologic si spiritual cu privire la rolul afectivitatii în relatiile fraterne si a actualitatii sfântului Francisc, a spiritualitatii si carismei sale.

Vizitarea casei memoriale a pr. medic Martin Benedict, unde fratii au fost primiti cu mare grija de fr. Eusebio Bejan, vicepostulator, vizitarea si rugaciunea de recviem la mormântul slujitorului lui Dumnezeu, precum si pomenirea celorlalti confrati a caror oseminte se afla în cimitirul din Valea Mare, au întregit cadrul formativ al întâlnirii, prin rememorarea marturiei de credinta a acestor înaintasi, chemati de Dumnezeu sa-si traiasca darul vocatiei în vremuri de prigoana.

Pe lânga aceste momente, reuniunea de formare a mai constituit pentru cei prezenti si un bun prilej de întâlnire si împartasire reciproca, de comuniune si bucurie fraterna, de solidaritate si încurajare, dovedind astfel, înca o data, adevarul si actualitatea cuvintelor papei Francisc din Evangelii gaudium, amintite la începutul fiecarei întâlniri: „A iesi din noi însine pentru a ne uni cu altii face bine. A ne închide în noi însine înseamna a gusta otrava amara a imanentei, iar omenirea se va înrautati în fiecare alegere egoista pe care o facem”.
Sursa: http://ofmconv.ro