„Nu s-au stins înca ecourile calatoriei apostolice a Papei Francisc în America Latina, între 5 si 13 iulie, pe parcursul careia a vizitat trei tari: Ecuador, Bolivia si Paraguay. Dupa cum ne-a obisnuit, Sfântul Parinte ne-a oferit o cheie de lectura personala, directa, de prima mâna a calatoriei. Si parintele Federico Lombardi a fost intervievat la rândul sau, în calitate de director al Salii de Presa a Sfântului Scaun, oferind la cald primele impresii legate de cea de-a 9-a calatorie apostolica, interviu pe care vi l-am prezentat în editia de miercuri, 15 iulie.
Succesiv, parintelui Federico Lombardi i-a fost solicitata o reflectie asupra unor puncte cheie din calatoria Papei, propunându-va acest interviu pentru editia zilei. Interviul a fost realizat de colegul nostru Alessandro Gisotti, de la redactia centrala în limba italiana:
P. Lombardi: "M-a impresionat prezenta unui numar atât de mare de persoane pe parcursul calatoriei si relatia lumii cu Sfântul Parinte; când spun lume ma refer desigur la persoane, cuvântul lume nefiind unul prea frumos, caci are o caracteristica colectiva care depersonalizeaza. Numarul nelimitat de persoane prezente de-a lungul acestei calatorii m-a impresionat în mod deosebit, prezenta lor de-a lungul strazilor, pentru a-l întâmpina si saluta pe Pontif. Cred ca intensitatea si extraordinara încarcatura emotiva a momentelor traite nu m-au impresionat doar pe mine, dar si pe altii, poate chiar si pe Sfântul Parinte. M-a impresionat asadar gradul de mobilizare umana si spirituala din tarile vizitate, a popoarelor vizitate si profunda sintonie dintre pastor si credinciosi, dintre un pastor care-si cunoaste oitele, care sta în mijlocul lor, impregnat cu mirosul lor. Astfel ar putea fi definita prezenta Papei în tarile vizitate din America Latina."
Întrebat daca, dupa întoarcerea din America Latina, exista vreun element de noutate în privinta Papei Francisc, în comparatie cu imaginea cu care ne-a obisnuit pâna acum, directorul Salii de Presa a Sfântului Scaun a spus:
P. Lombardi: "Tocmai modul sau de a se raporta la persoane ne explica si mai bine noua, care apartinem unei alte culturi si experiente, felul sau intens de a vorbi, chiar si atunci când se adreseaza pastorilor, spunându-le ca trebuie sa fie apropiati de persoane, ca nu trebuie sa fie straini fata de viata persoanelor. Aceasta raportare a sa cu persoanele a fost înteleasa si experimentata în mod mai intens cu ocazia acestei calatorii."
O alta întrebare a colegului nostru a adus în discutie unele stereotipuri avute în Occident în legatura cu America Latina. Papa a schimbat perspectiva referitoare la bogatie, subliniind imensa valoare pe care o reprezinta tinerii pentru continentul Latino American, tineretul fiind legat de speranta si de energia pe care o poate transmite altor continente…
P. Lombardi: "Cu siguranta vizita Papei ajuta la îndepartarea de unele stereotipuri, caci am vazut stima si iubirea Papei fata de aceste popoare, care nu au fost nici pe departe tratate asemenea unor popoare care ar avea nevoie de un ajutor extern pentru a ajunge la o mai mare dezvoltare umana si spirituala. Dimpotriva, aceste popoare au fost privite ca protagoniste ale propriei dezvoltari, îndemnându-le sa gaseasca împreuna – în mod solidar si activ – modalitatea de construire a propriului viitor. Acest aspect, al încurajarii de a fi protagonistii propriului viitor, a fost deosebit de impresionant."
Referindu-se la comentariile unora potrivit carora Papa ar fi prea orientat spre Miscarile Populare si fortele sociale – în definitiv spre cei saraci – neglijând asa-numita clasa medie, parintelui Federico Lombardi i s-a cerut o cheie de lectura referitoare la acest aspect.
P. Lombardi: "A fost interesant faptul ca Papa a spus ca exista elemente de adevar în aceasta observatie. 'Trebuie sa reflectez si sa vad cum pot tine cont', a spus Pontiful. Însa, cred ca trebuie sa întelegem foarte bine care este perspectiva din care priveste Papa lucrurile. Daca noi recunoastem ca situatia din lume nu este ideala si ca este necesar sa se faca schimbari, chiar în mod urgent – atât în privinta aspectelor economice, guvernamentale si al parcursului umanitatii, cât si în ceea ce priveste consecintele pe care le-ar putea avea aceste alegeri asupra raporturilor sociale – atunci trebuie sa vedem care este perspectiva justa din care trebuie sa privim lucrurile în vederea schimbarii care apare ca fiind necesara.
Aceasta perspectiva este atentia fata de cei saraci, caci doar pornind de ei se ajunge la întelegerea a ceea ce nu functioneaza si trebuie sa fie schimbat în mod urgent. Trebuie sa privim situatia din punctul de vedere al persoanelor care sufera consecintele negative ale unor situatii care nu functioneaza. În acest sens, insistenta Papei este foarte curajoasa, este împotriva curentului dar este totodata de înteles, caci daca cineva se situeaza si priveste lucrurile din centrul sistemului care nu functioneaza si nu din perspectiva acelora care sufera de pe urma consecintelor negative, atunci este foarte dificil ca lucrurile sa se schimbe într-adevar.
Desigur, si clasa medie are un rol important si pot exista tari în care acest rol este extrem de important. Însa, daca cineva priveste la lume în ansamblu, la situatiile de inegalitate, de suferinta si la problemele care necesita o schimbare, nu prin forme violente ci prin forme de crestere a solidaritatii si a justitiei, atunci devine foarte semnificativ discursul adresat de Papa Miscarilor Populare si, în sens mai larg, semnificatia acestei calatorii si a gesturilor de solidaritate ale Papei cu aceste popoare, comportamente propuse si la nivelul unei dinamici a dezvoltarii mondiale. De aceea, cred ca este foarte semnificativ ca revenirea Papei pe continentul sau sa reprezinte totodata o contributie în vederea unei reflectii a Bisericii universale si a umanitatii."
Sursa:http://ro.radiovaticana.va