„Papa Francisc a primit joia trecuta în audienta un grup de aproximativ 100 de pastori evanghelici, majoritatea penticostali-carismatici, care au cerut o întrevedere privata cu Suveranul Pontif.
Delegatia a fost condusa de pastorul italian Giovanni Traettino, a carui biserica din Caserta (sudul Italiei), a fost vizitata de Francisc în vara trecuta, fiind prima biserica penticostala pe care o viziteaza un papa. Vizita grupului de pastori s-a caracterizat „printr-o cordialitate vie si printr-un spirit de rugaciune pentru unitate”, conform unui comunicat al Biroului de Presa de la Vatican. Comunitatea de pastori provine din diverse locuri ale lumii si are ca precedent relatia stabilita prin vizita papei de anul trecut la Caserta. Vizita grupului penticostal ar putea fi un schimb de curtoazie cu Francisc, care a fost primul papa care a iesit de la Vatican, pentru a se reuni cu reprezentanti ai Bisericii Evanghelice Penticostale.
Parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvânt de la Vatican, a precizat ca aceasta întâlnire a fost una privata si ca grupul de pastori evanghelici, „pentru simpatia si aprecierea care o au fata de papa”, au cerut o întâlnire, pentru a dialoga cu el.
Papa Francis a fost acompaniat de cardinalul Kurt Koch, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, angajat în a construi un dialog între crestinii din alte denominatii si Biserica Catolica.
În cadrul vizitei de anul trecut de la Caserta, papa Francisc a cerut iertare pentru persecutiile îndurate de catre penticostali în timpul fascismului, persecutie la care au participat si anumiti catolici. „Între acei care i-au persecutat si i-au denuntat pe penticostali, de parca acestia erau nebuni si contaminau rasa, au fost si unii catolici. Eu sunt pastorul catolicilor si va cer iertare pentru toti acei frati si surori catolici, ce nu au înteles si au fost tentati de catre diavol”, a afirmat papa cu acea ocazie.

Vizita grupului de pastori la Vatican, se înscrie în contextul ecumenic mai larg promovat de Vatican, care a cunoscut un salt calitativ important prin sosirea lui Francisc si prin integrarea în acest dialog si a grupurilor evanghelice, ce înregistreaza cele mai mari cresteri, cum sunt penticostalii si carismaticii. Interesant este faptul ca pe lânga comunicatul de presa de la Vatican, care prezinta doar câteva informatii generice, nu s-a mai dat publicitatii nici un fel de informatie, care sa provina din partea grupului de pastori, sau de la vreo persoana individuala.
De moment trebuie sa ne multumim cu ceea ce ne vorbesc imaginile, una dintre acestea prezentând grupul rugându-se cu mâinile ridicate, gest care este împartasit si de papa Francisc si de cardinalul Koch.
Surse: Zenit, Aleteia