„Ramâne provizoriu bilantul accidentului feroviar tragic petrecut marti, în regiunea Puglia, din sudul Italiei, pe linia Corato-Andria, la ora locala 11.30. În urma ciocnirii frontale a doua garnituri de tren, cel putin 27 de persoane si-au pierdut viata si peste 50 au fost ranite, unele în mod foarte grav.
Într-o telegrama transmisa marti, papa Francisc asigura de rugaciunea sa pentru cei decedati, invocând de la Domnul însanatosirea grabnica a persoanelor ranite si încredintând "protectiei Maicii Domnului pe toti cei loviti de dramatica pierdere a cuiva drag".
Presedintele Italiei, Sergio Matarella, a definit accidentul “o tragedie inadmisibila”, în vreme ce primarul localitatii Corato, prezent la locul accidentului, a descris vagoanele farâmitate comparându-le cu imaginea unui avion prabusit.
Accidentul feroviar s-a produs la începutul unei curbe pe linia unica în directia Bari Nord. La bordul garniturilor de tren se aflau, ca în fiecare zi, elevi, studenti si navetisti.
Din 2009 pâna în prezent, pe liniile feroviare din Italia au avut loc 120 de accidente grave, soldate cu 74 de victime si circa 300 de raniti. Cauzele cele mai frecvente sunt distrugerea sinelor din cauza alunecarilor de teren si carentele în lucrarile de întretinere, mai ales în reteaua feroviara regionala din sudul Italiei.
Contactat telefonic de postul nostru de Radio, mons. Luigi Mansi, episcop de Andria, si-a exprimat profunda întristare:
Mons. Luigi Mansi: “Consternare, amaraciune infinita, vieti întrerupte brusc, într-o clipa, fara sa se stie bine de ce. Aceste persoane muncitoare, se deplaseaza zilnic între diferite comune ale regiunii pe motive de munca, altii pentru a-si vizita rudele. Pe aceasta linie feroviara lumea se deplaseaza continuu, trenul fiind pentru ei asemenea unui metrou de suprafata. Când se pierd vieti într-un astfel de mod ramânem consternati, dar trebuie sa ne încredintam Domnului. În Biserica locala vor fi celebrate Sfinte Liturghii pentru pomenirea victimelor pe o perioada de timp cât mai lunga si ne vom mobiliza astfel încât cei care sufera în urma acestei tragedii sa simta consolarea materna a Bisericii.”

Sursa:http://ro.radiovaticana.va