„Familia, scoala catolica si activitatea de caritate a Bisericii s-au aflat în centrul discutiilor episcopilor romano-catolici si greco-catolici, reuniti la Satu Mare în perioada 6-8 mai a.c., în sesiune plenara de primavara a Conferintei Episcopilor catolici din România (CER).
Analizând demersurile Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si a Senatului de Revizuire a Constitutiei, episcopii catolici au semnat o scrisoare comuna adresata Parlamentului României prin care au reafirmat cererea de modificare si reformulare a articolului 48, alin. 1, cu precizarea clara ca „Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.
De asemenea, în numele demnitatii umane, episcopii au subliniat importanta sustinerii comunitatilor rrom si a altor categorii sociale defavorizate aflate la „periferia societatii”, insistând pentru pastrarea identitatii si a integrarii lor în comunitatile locale, prin programe de lunga durata.
Totodata, au fost prezentate principalele etape ale pregatirii Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-26 iulie a.c., si stadiul înscrierilor si al organizarii evenimentului.
Episcopii au aprobat logo-ul si site-ul Conferintei Episcopilor din România, proiecte prezentate de Comisia media a CER, care vor reflecta identitatea si activitatea Bisericii Catolice din România.
În cadrul lucrarilor, a fost prezentat si analizat si noul Statut al Confederatiei Caritas România, iar la propunerea acestei institutii de caritate a Bisericii, episcopii au hotarât organizarea unei colecte de ajutor umanitar pentru victimele cutremurului din Nepal, pentru data de 7 iunie 2015.
În sedintele de lucru, episcopii au abordat si alte teme din viata Bisericii, cum ar fi scoala catolica, viata consacrata, si au discutat despre initiative si probleme pastorale si sociale, precum si despre evenimente mai importante care au avut loc sau sunt în derulare pe agenda de lucru din urmatoarele luni.
Episcopii au fost informati, de asemenea, de încheierea mandatului de cinci ani ca secretar general al CER al Pr. Cosa Eduard Mihai si l-au numit în functia ramasa vacanta pe Pr. Francisc Ungureanu, din Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti, începând cu 1 iunie 2015.
În fiecare zi episcopii au avut momente de rugaciune comuna si au avut ocazia sa se întâlneasca cu credinciosii de ambele rituri la celebrarile liturgice în bisericile din Satu Mare. Urmatoarea sesiune plenara a CER va avea loc în perioada 21-23 septembrie 2015, la Lugoj.
Dupa încheierea sesiunii de lucrari, episcopii vor participa sâmbata, 9 mai 2015, alaturi de pelerini din întreaga tara la pelerinajul anual la „Cimitirul saracilor” de la Sighet.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de doua ori pe an în sesiune ordinara, primavara si toamna.

Secretar general