„În cadrul celei de-a treia Reculegeri Mondiale a Preotilor, promovate de Reînnoirea Carismatica Catolica Internationala si de Fraternitatea Catolica, Papa Francisc, într-o sesiune de întrebari si raspunsuri cu preotii, a confirmat bunele raporturi cu ortodocsii, reafirmând disponibilitatea, exprimata deja de Papa Paul al VI-lea, de a fixa o data comuna pentru a sarbatori Pastele. Pontiful a petrecut dupa-amiaza zilei de joi, 11 iunie 2015, în Bazilica San Giovanni in Laterano, cu peste 1000 de preoti provenind din 90 de tari diferite din cele cinci continente.
Papa Francisc a amintit ca „marile capitale ale Europei, într-un anumit moment al istoriei, erau Roma, Constantinopol si Moscova” si „am ajuns sa ne certam între noi” atunci când, de exemplu, „nu luteranii au asediat Constantinopolul, am fost noi: am avut cu adevarat conflicte dure, catolicii au fost cei care au invadat Rusia de doua ori si rusii au fost foarte destepti, i-au facut sa intre si iarna s-a ocupat de restul… Exista o tensiune culturala, care astazi s-a aprins din nou „, în Ucraina. Aceasta tensiune geopolitica poate fi rezolvata doar prin dialog politic, a subliniat Papa, criticând faptul ca, în politica, „se fac declaratii, se semneaza tratate care apoi nu sunt aplicate!”
Pontiful a revenit la afirmatia lui legata de Roma, Constantinopol si Moscova, subliniind ca cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu I „ne-am întâlnit de mai multe ori, am vorbit despre aceeasi credinta, ne-am tratat ca frati, mai mult: l-am invitat în 18 iunie la prezentarea Enciclicei despre mediu; nu poate veni, dar îsi va trimite cel mai bun teolog, Arhiepiscopul de Pergamo, Ioannis Zizioulas”. În Enciclica sunt doua paragrafe cu referinta la Patriarhul Bartolomeu ca un „mare aparator al creatiei”, a spus Papa Bergoglio.
În ceea ce priveste Biserica Ortodoxa Rusa, „în diferite ocazii am comunicat cu Patriarhul Kiril prin Episcopul sau însarcinat cu relatiile cu ceilalti crestini”. Pontiful a amintit bunele raporturi pe care le avea la Buenos Aires cu comunitatea ortodoxa rusa argentiniana. „Îmi pun multa speranta în Consiliul pan-ortodox”, prevazut pentru 2016, „despre care toti spun ca nu vor reusi sa îl faca deoarece Moscova si Constantinopolul nu se pun de acord”, dar pentru Arhiepiscopul de Pergamo, referent al organizarii, Sinodul ar putea fi un „pas foarte mare pentru ortodoxie”.
Papa a amintit si relatiile bune cu Patriarhii catolici rasariteni si cu Papa Tawadros al II-lea de Alexandria, cu care „exista o mare prietenie si în ultima vreme am vorbit la telefon, mai ales atunci când au fost martirizati acei egipteni pe coasta Libiei”. „M-am bucurat mult sa vad ca cu ortodocsii avem în comun apararea valorilor crestine fundamentale” si ca „Biserica Ortodoxa nu se lasa colonizata ideologic de noile teorii care vin din sistemul socio-economic ce pune banii în centru”.
Pontiful a mentionat efortul Patriarhului Bartolomeu pentru un Paste comun în sânul ortodoxiei, amintind cazul comunitatii ortodoxe finlandeze care poate celebra în aceeasi zi cu luteranii „pentru a nu oferi scandalul diviziunii: ‘Când învie Cristosul tau? Al meu saptamâna viitoare': este un scandal”. Cred, a spus înca o data Papa, „ca se lucreaza mult pe aceasta problema, lucrul definitiv ar trebui sa fie o data fixa, sa spunem a doua duminica din aprilie”, „trebuie sa ne punem de acord” si Biserica Catolica, a concluzionat Sfântul Parinte, „este dispusa înca din vremea Papei Paul al VI-lea sa fixeze o data si sa renunte la prima duminica dupa prima luna plina care cade dupa echinoctiul de primavara”.
Sursa:http://www.catholica.ro