„Joi, 23 aprilie 2014, Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea a organizat o expozitie aniversara cu tema " Biblia de la Blaj – 220 de ani de la tiparire – 1795-2015.
Dupa discursuriile introductive de la vernisajul expozitiei sustinute de prof. Ligia Mirisan – director si gazda institutiei, Episcopul greco-catolic de Oradea, dr. Virgil Bercea, lect. univ. dr. Ciprian Simut, prof. univ. dr. Blaga Mihoc si dr. Silviu Sana, evenimentul a continuat cu un colocviu pe tema Bibliei cu specialistii în teologie din Oradea. Au fost prezenti reprezentanti ai Facultatii de Teologie Greco-Catolica, ai Universitatii Baptiste Emanuel, studenti ai Facultatii de Teologie Greco-Catolica si câtiva cititori ai Bibliotecii.
Moderatorul colocviului, dr. Silviu Sana, a deschis lucrarile invocând necesitatea unui dialog între confesiunile crestine, Biblia fiind cartea în care se regaseste în modul cel mai frumos unitatea crestina. Pornind de la aspectele istorice analizate pe seama Bibliei de la Blaj, moderatorul a subliniat efortul facut de Samuil Micu în traducerea Bibliei. A intervenit apoi conf. univ. dr. Alexandru Buzalic de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica, care a vorbit despre aspectele teologice legându-le de cele istorice invocate de antevorbitor. Lect. univ. dr. Ciprian Simut de la Universitatea Baptista Emanuel a explicat sub ce raport trebuie privita existenta mai multor traduceri recente ale Bibliei si cât de esentiala este raportarea acestor traduceri la original. Pr. Alexandru Dragos, directorul Liceului greco-catolic „Iuliu Maniu”, a vorbit despre editia ecumenica TOB a Bibliei în limba franceza, model de întelegere – am putea spune – pentru cultele din Europa în ceea ce priveste Biblia.
Mentionez ca acest colocviu a fost unul reusit si initiativele de acest fel sunt benefice, atât pentru noi ca si studenti la teologie, cât si pentru tineretul laic, pentru a constientiza valorile trecutului si mai ales ale Sfintei Scripturi, cartea cea mai importanta a crestinilor.