„Învierea lui Isus Cristos din morti este un eveniment unic în istoria omenirii. În urma rastignirii, mortii si îngroparii, Cristos a înviat aducând cu sine pacea permanenta a Spiritului Sfânt. Astfel, Învierea Domnului ramâne a fi o taina de neînteles pentru mintea omeneasca, fiind cuprinsa si experimentata prin credinta.
Sarbatoarea Învierii deschide o perspectiva noua, detasând astfel omenirea de lumea materiala si aducând-o în lumea credintei, a spiritualitatii crestine. Odata cu aceasta detasare se redefineste capacitatea umana de întelegere a puterii Dumnezeiesti, prin învatatura si semnificatia profunda a Învierii Domnului. Fiind cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, simbolizând victoria Mântuitorului Cristos asupra pacatelor si implicit a mortii, credinciosii greco-catolici din Oradea, alaturi de seminaristi si de formatorii lor si de un sobor de preoti, ne-am unit cu totii în jurul pastorului nostru PS Virgil Bercea avându-l ca invitat pe PS László Böcskei, episcop romano-catolic al Diecezei de Oradea.
Slujba din Noaptea de Pasti, care a început în jurul orelor 23:30, este alcatuita din trei parti: cântarile canonului sâmbetei celei mari, urmat de Utrenia Învierii ca în cea de-a treia parte sa ne rugam Canonul Învierii. PS Virgil a subliniat în cuvântul de învatatura, citându-l pe Sf. Ioan Gura de Aur, ca Cristos a înviat si viata stapâneste!
Dintre rugaciunile acestei Sfinte Slujbe din Noaptea de Pasti amintim una care cuprinde în ea esenta trairii adevarate a Învierii:
Ziua Învierii! Si sa ne luminam cu praznuirea, si unul pe altul sa ne îmbratisam. Sa zicem: fratilor si celor ce ne urasc pe noi; sa iertam toate pentru Înviere. Si asa sa strigam: Hristos a înviat din morti, cu moartea pe moarte calcând si celor din morminte viata daruindu-le.