„La rugaciunea „Regina Coeli” din a II-a duminica a Pastelui, papa Francisc a vorbit miilor de pelerini prezenti în Piata Sfântul Petru despre Evanghelia zilei din ritul roman sau latin. Totodata, a subliniat Jubileul Extraordinar al Milostivirii, care a fost introdus, sâmbata seara, în bazilica vaticana, prin prezentarea Bulei „Chipul Milostivirii”. La final, Papa a salutat pelerinii armeni veniti din toata lumea pentru a lua parte la Sfânta Liturghie cu Succesorul lui Petru si a spus „Cristos a Înviat!” tuturor crestinilor din bisericile orientale, care sarbatoresc Învierea Domnului.
”Adresez o urare cordiala – a spus Pontiful – credinciosilor din Bisericile Rasaritului care, dupa calendarul lor, celebreaza astazi Sfintele Pasti. Ma unesc la bucuria prin care îl vestesc pe Cristos cel înviat: Christós anésti! În aceasta zi a Pastelui, sa-i salutam pe fratii nostri din Orient cu aplauze, toti!”
„În cea de-a opta zi dupa Pasti, Evanghelia dupa Ioan vorbeste despre cele doua apartii a lui Isus cel Înviat apostolilor aflati în Cenaclu: cea din seara Pastilor, când Sfântul Toma era absent si cea dupa opt zile de la Pasti, când Sfântul Toma era prezent. Prima data, Cristos arata ranile de pe corpul sau apostolilor si suflând asupra lor le spune: «Cum Tatal m-a trimis pe mine si eu va trimit pe voi» (In 20,21). El le transmite acestora prin forta Spiritului Sfânt aceeasi misiune pe care el a avut-o”.
Dar în prima seara apostolul Toma a lipsit, continua Pontiful, iar el nu a dorit sa creada marturiei celorlalti apostoli «daca nu vad si nu ating ranile sale, spunea el, eu nu cred» (cfr In 20,25).
„De aceea, opt zile mai târziu, cum ar fi astazi, spune papa Francisc, Isus se întoarce în mijlocul apostolilor si se adreseaza imediat apostolului Toma, invitându-l sa-i atinga ranile din palma si coasta sa. Cristos merge în întâmpinare necredintei sale, pentru ca, prin ca prin semnele patimilor sale el sa poata ajunge la o credinta pascala deplina: credinta în Învierea lui Isus (…) Toma era o persoana care nu se multumeste cu ceea ce i spun ceilalti si cauta, vrea sa verifice, el face o experienta personala. Dupa rezistenta si nelinistea sa initiala, la final crede si el. Desi cresterea sa în credinta presupune un efort mai mare, el ajunge la aceasta. Isus îl asteapta cu rabdare si se ofera dificultatilor si incertitudinilor celui din urma” – a continuat Pontiful.
Cu toate ca Isus îi numeste «fericiti» pe «toti cei care cred, desi nu vad», între care cea dintâi este mama sa, el raspunde si exigentelor discipolului incredul.
„Atingând ranile Mântuitorului, Toma vindeca ranile sale, chinul sau, propria sa umilinta. În urmele cuielor gaseste dovada concreta ca era: iubit, asteptat si înteles. El se regaseste în fata unui Mesia plin de milostivire si tandrete”.
Aceasta este ceea ce cauta de fapt Isus cel Înviat în el, a continuat Papa, care ne invita pe toti sa meditam „câti dintre noi nu-l cautam în adâncul inimilor pe Isus asa cum este: dulce, milostiv, blând? Pentru ca noi stim în adâncul nostru ca el este asa!”, a spus el.
Asemeni apostolului Toma, care gaseste în contactul salvator cu ranile Mântuitorului, se poate întelege semnificatia profunda a Învierii. Apostolul Toma, transformat în profundul sau îsi declara o credinta desavârsita în Cristos, exclamând «Domnul meu si Dumnezeul meu!».
„Ce frumoasa expresie, cea a Sfântului Toma! (…) asemeni lui, suntem invitati în cea de a II-a duminica dupa Pasti sa contemplam în ranile celui Înviat Milostivirea Divina, care depaseste orice limita si straluceste peste orice întuneric al raului sau al pacatului”.
În acest sens, papa Francisc a amintit ca un timp intens de primire a acestor bogatii ale iubirii milostive a lui Dumnezeu va fi Jubileul Extraordinar al Milostivirii, a carui Bula a fost promulgata sâmbata, 11 aprilie, în bazilica Sfântul Petru.
„Primele cuvinte ale Bulei sunt «Misericordiae Vultus»: Chipul Milostivirii este Isus Cristos. Sa ne atintim privirea asupra Lui, care ne cauta întotdeauna, ne asteapta si ne iarta; plin de milostivire, el nu se sperie de mizeria noastra. Prin ranile sale ne iarta noua toate pacatele. Sfânta Fecioara Maria sa ne ajute sa fim milostivi cu ceilalti precum Isus este cu noi”.
Dupa Rugaciunea Regina Coeli, Sfântul Parinte a salutat pelerinii prezenti, în special pe cei care au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Duhul Sfânt” – centrul de devotiune a Milostivirii Divine. De asemenea, a multumit pentru urarile de Pasti primite din întreaga lume si a salutat crestinii rasariteni care celebreaza în aceasta duminica Învierea Domnului.
Primiti acum binecuvântarea apostolica a Papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toti cei care o primesc în spirit de credinta.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va