„Credinciosii prezenti la Catedrala Greco – Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, în Sfânta si Marea Joi, au praznuit patru lucruri: sfânta spalare a picioarelor, Cina cea de Taina, rugaciunea cea mai presus de fire si vânzarea Domnului.
Vecernia ce se savârseste împreuna cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare a fost celebrata de Preasfintitul Virgil Bercea, împreuna cu un sobor de preoti si animata de corul Seminarului Teologic Greco – Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea.
Momentul cel mai emotionant a reprezentat slujba spalarii picioarelor, obicei ce se practica în fiecare an în catedrala noastra. Precum, „Stapânul, Cel ce a aratat ucenicilor pilda de smerenie” si a plecat genunchii în fata apostolilor la Cina cea de Taina, PS Virgil a spalat si a sarutat picioarele a 12 credinciosi, printre ei copii, tineri si seminaristi. Astfel, credinciosilor le-a fost transmis mesajul de pace si umilinta a Mântuitorului si li s-a explicat semnificatia acestui gest, nu ca fiind o spalare a trupului, ci o curatire de praful pacatelor omului.
Sa ne pregatim, asadar, a trai Sfintele si Mântuitoarele Patimi ale Domnului Isus Cristos, patrunsi de aceste întâmplari dumnezeiesti pline de taina si necuprinse de minte, precum spune si cântarea: „Cel ce Te-ai încins cu stergarul si ai spalat picioarele ucenicilor, Cristoase Dumnezeule, spala întinarea sufletului nostru si ne încinge pe noi cu legatura spirituala, spre a face poruncile Tale si a cânta bunatatea Ta”.
(Foto: Ramona Balutescu)