„La Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare a aparut o noua lucrare: Apocalipsa, o fântâna sigilata, tradusa de pr. Mihai Tegzes.
Cuvintele Apocalipsei sunt pline de speranta, provenind din experienta primelor comunitati crestine supuse încercarilor si persecutiilor. Sunt cuvinte complexe si misterioase, exprimate cu ajutorul simbolurilor, imaginilor si al unor notiuni necunoscute omului contemporan. Din aceasta cauza cititorul are nevoie de interpretarea textului sacru pentru a-l putea întelege.
Parintele Silvio Barbaglia, biblist renumit, îl ajuta pe cititor sa patrunda în sensul profund al textului sacru, pentru ca acesta sa-i poata darui speranta ca „un râu cu apa vietii, limpede ca si cristalul, care iesea din tronul lui Dumnezeu si al Mielului” (Apoc. 22,1), irigând încontinuu noul Ierusalim daruit de Dumnezeu, pe care Ioan îl contempla în finalul viziunii sale.
Ioan va fi dus în cer si va descrie „Liturghia cereasca” – închinata „Celui care sade pe tron” – pornind de la imaginile tronului, ale batrânilor si ale fiintelor, ale îngerilor, ale numerelor 6, 7, 8, 666, 1.000, 144.000. Este prezentata „cartea sigilata” care va putea fi deschisa numai de vlastarul lui David, „Mielul” înjunghiat si înviat.
Parintele Barbaglia explica minunat lupta cereasca dintre Arhanghelul Mihail si Dragonul de foc, dar subliniaza ca soarta celor care urmeaza Fiara este complet diferita de a celor care-L urmeaza pe Domnul.
În partea finala a lucrarii – respectând cronologia textului biblic – autorul evidentiaza ca victoria lui Dumnezeu rasuna în cer, prezentându-i pe cei invitati la ospatul nuntii Mielului, care participa la împaratia de „o mie de ani” ce se va instaura în „noul Ierusalim” construit de însusi Dumnezeu printr-o noua si definitiva creatie.
Având în vedere faptul ca în ritul nostru bizantin Apocalipsa se citeste integral la sf. Liturghie – în fiecare an – în timpul Postului Mare, invit preotii sa se inspire în predicile lor din aceasta carte care explica într-un mod simplu misterul înglobat în ultima carte a Scripturii.