„Duminica 22 Martie 2015, a avut loc la Padova, la Bazilica Sfântului Anton, Sarbatoarea românilor uniti cu Roma, eveniment ajuns anul acesta la editia a IX-a. Continuitatea si frumusetea acestui pelerinaj anual al credinciosilor români veniti la Padova din diferite parti ale Italiei, a dus în mod natural la constituirea unei adevarate sarbatori care îsi are încununarea prin participarea la Sfânta Liturghie Euharistica de la ora 12.15, cu prezenta unui episcop din România, care vine special pentru acest eveniment. Anul acesta a fost în mijlocul nostru PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, iar din partea autoritatilor României a fost domnul Cosmin Dumitrescu cu doamna consul Mirela Dumitrescu de la Consulatul General al României din Trieste. Domniile lor au venit cu întreaga familie la eveniment.
Arhiepiscopul de Padova, mons. Antonio Mattiazzo, însotit de secretarul sau mons. Ruggero Toldo, si-a dorit sa adreseze un salut atât Preasfintitului Alexandru, cât si preotilor si credinciosilor. Placuta a fost si prezenta lui don Elia Ferro, responsabil si director la Biroul Migrantes al diecezei de Padova.
Slujirea ipodiaconului Marius Pacala este de laudat si binevenita prin actiunile sale în rolul de ceremonier.
Alte momente importante legate de Padova au fost pregatirea credinciosilor prin rugaciune si post în cinstea sf. Anton, cunoasterea vietii, a minunilor Sf. Anton, a învataturii despre Evanghelie si adevarurile credintei crestine, deoarece Sf. Anton a fost în primul rând un mare predicator al vremii sale, iar marturia lui straluceste pâna azi în lume, desi a trecut la cele vesnice pe 13 Iunie 1231, la vârsta de numai 36 de ani.
Agapa frateasca organizata în fiecare an în incinta manastirii este un moment de cunoastere reciproca a românilor veniti din diferite zone ale Italiei, iar domnul Consul general Dumitrescu împreuna cu PS Alexandru au trecut pe la fiecare comunitate pentru un salut cordial si pentru o mai buna cunoastere a românilor din fiecare zona.
Pelerinii sositi din multe parti ale Italiei, s-au apropiat de Sfânta Taina a Marturisirii, în limba materna, i-au cerut ajutor lui Dumnezeu primind taina iertarii divine. Marturia de credinta a Sf. Anton de Padova transmite pâna în zilele noastre bucuria întâlnirii cu Hristos, de când era prunc pâna la daruirea de Sine pe Sfânta Cruce si luminata Înviere. Astazi Hristos este prezent în chip tainic/mistic în Dumnezeiasca Liturghie euharistica.
În aceasta duminica, a IV-a a Postului Mare închinata Sf. Ioan Scararul, au fost alaturi de Preasfintitul Episcop Alexandru, preotii comunitatilor parohiale din Italia: Udine – Pr. Ioan Marginean-Cocis, San Donà di Piave – Pr. Catalin Pop, Oderzo – Pr. Liviu Marian, Venezia-Mestre, Pr. prot. Vasile Barbolovici, Padova – pr. Aetius Pop si pr. ic. st. Cristian Sabau, Vicenza – pr. Raimond Salanschi, Villafranca di Verona – pr. Dumitru Petrovan/Triveneto, Bologna – Pr. prot. Marinel Muresan, Mirandola – Pr. Coroian Aron, Imola – pr. Tiberiu Sîrbu, Forli si Cesena – Pr. Mihai David, Rimini – pr. Cristian Ioan Coste/Emilia Romagna; Florenta – pr. Valer Sician/Toscana; Milano – pr. prot. Robert Popa, Crema – pr. Viorel Flestea, Ostiglia-Mantova – pr. Andrei Mesesan/Lombardia; Roma Nord/Lazio – pr. Serafim Vescan. Au slujit si alti preoti misionari p. Ifrim Florentin Costea sau calugari p. staret al manastirii Abba Orfeo Povero de la Manastirea Învierii (Cogollo del Cengio, Vicenza) si oaspeti din alte tari.
Cântul liturgic la Sf. Liturghie arhiereasca a fost sustinut de catre eminentii studenti teologi de la prestigioasa institutie româneasca din Roma cunoscuta sub numele de “Colegiul Pio Romeno”, însotiti de parintele rector Gabriel Buboi.
Parintele Enzo Poiana, Rectorul Bazilicii Sf. Anton din Padova si Arhimandrit al Bisericii noastre, a mentionat despre vocatia universala si totodata ecumenica a Bazilicii Sf. Anton din Padova, un loc ce se îngrijeste de moastele sfântului iubit de toata lumea. Credinciosi ortodocsi pe de o parte si încetul cu încetul unii dintre ierarhii Bisericilor Ortodoxe ajung la Padova cu dorinta de a se apropia de Hristos împreuna cu fratii catolici de diferite rituri, mai ales ca suntem în fata aceluiasi Hristos.
Domnul Consul general Dumitrescu a adus salutul sau în limba italiana ca reprezentant al Statului român, a propus mai apoi un moment de reculegere pentru victimele poporului italian de la ultimele atentate a gruparilor ISIS, apoi s-a adresat confratilor români (si moldoveni) în limba româna vorbind despre importanta legaturii cu Tara, aratându-si multumirea fata de prezenta PS. Alexandru care vine din România si tine legatura cu românii din comunitatile aflate în Italia.
“Oriunde am merge si oriunde am locui temporar sau definitiv, avem o singura patrie” a reiterat domnul Consul general. Importanta limbii materne este de nedescris în cuvinte, necesitatea transmiterii acesteia noilor generatii este imperativa.
Pr. Ioan Alexandru Pop, Coordonatorul national pentru Italia, a coordonat bunul mers al evenimentului si a fost alaturi de autoritatile civile si religioase invitate sa participe la sarbatoarea românilor în Bazilica sf. Anton de Padova.
Prezenta diaconilor si a ipodiaconilor la Sf. Liturghie arhiereasca a înfrumusetat slujirea liturgica tipica ritului oriental bizantin. În cadrul omeliei Preasfintitul Alexandru a adus salutul sau calduros în numele Bisericii Române Unite cu Roma din România, s-a oprit asupra importantei cresterii credintei dupa învatatura Evangheliei lui Hristos din Duminica a IV-a a Postului Mare, stiind ca El este aproape de fiecare si aici în strainatate. A vorbit cu entuziasm despre influenta în lume a Sf. Anton de Padova, practic nu este tara crestina care sa nu aiba biserici, capele sau manastiri închinate sf. Anton. Aceasta prezenta a sf. Anton la nivel international, îi ajuta mult pe credinciosi. Este o mare binecuvântare a lui Dumnezeu asupra popoarelor crestine.
Cu ajutorul lui Dumnezeu si mijlocirea Sf. Anton, ne vedem cu bine anul viitor pentru un alt eveniment al românilor la impunatoarea Bazilica a sfântului minunilor.
Sursa:http://www.bru-italia.eu